Закон за Хонконг скара САЩ и Китай

Доналд Тръмп пусна днес в профила си в туитър колаж, на който неговата глава е монтирана върху тялото на Силвестър Сталоун от филма „Роки”. Президентът не обясни причината за публикуването на фотоса.

Пекин протестира и заплаши с контрамерки

US Конгресът подкрепи протестите в автономния район

Демонстранти излязоха на „митинг на благодарността”

Президентът Доналд Тръмп подписа приет от US Конгреса закон в подкрепа на продължаващите от лятото продемократични протести в Хонконг, с което си навлече гнева на Китай, предаде Би Би Си.

Законът изисква от Държавния департамент на САЩ да потвърждава всяка година, че Хонконг спазва достатъчно автономия, за да оправадава предоставяните от Вашингтон специални търговски условия. US Конгресът прие и втори закон, забраняващ износа за Хонконг на американско полицейско спецоборудване като сълзотворен газ и гумени куршуми.

„Подписах тези закони от уважение към президента Си Цзинпин, Китай и Хонконг”, обяви Тръмп и добави, че целта им е да помогнат за преодоляване на разногласията и постигане на мир.

Пекин отвърна с протест срещу силната намеса във вътрешните работи на Китай и Хонконг. От китайското МВнР посочиха, че действията на САЩ освен това са „сериозно нарушаване на международното право”, както и „неприкрита хегемония”. Правителството в Пекин предупреди и че ще предприеме ответни мерки, без обаче да уточни какви.

Властите в Хонконг пък допълниха, че приетите от US Конгреса закони изпращат „лошо послание на демонстрантите”.

А протестиращите приветстваха действията на Вашингтон и излязоха на „митинг на благодарността” (в унисон с днешния Ден на благодарността в САЩ).

Коментари

Задължително поле