АПИ: Е-винетки може да се купят от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване

Пецата от „Hell’s Kitchen Bulgaria“: Може да не спечелих шоуто, но спечелих сърцата на хората Най-забавният участник се ожени

Борисов инспектира строителните дейности на магистрала „Европа“ (ВИДЕО)

Караянчева: В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии Надявам се, че той ще промени отношението си спрямо влизането на България в ERM 2, заяви председателят на НС

Трилър с изчезналата българка на остров Родос Отишла да изхвърли боклука и да се разходи, оттогава следите й се губят

Китаец почина в Банско, вероятно е получил инфаркт

С пошлост и арогантност доубиват Вапцаров Литературни “пехотинци” правят жалки опити да атакуват таланта на поета

Ръководството на „Лафка“: Спираме оперативната си дейност заради законовите ограничения и въвеждането на държавен монопол Компанията разполага с финансов ресурс за погасяване на задължения си

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Залезът на танковете се отлага – засега Не стъпи ли веригата на дадена територия, не се счита за превзета

“Ейбрамс”, за разлика от другите типове съвременни танкове, се задвижва от газотурбинен двигател с мощност 1100 kw.

Бронираните чудовища и днес са в основата на всяка мощна армия по света

Няма спор, че войните значително се промениха през последните десетилетия, тъй като повечето тактически цели се достигат чрез авиация и точни оръжия. Например със самонасочващи се и направлявани ракети. Експертите от различни страни нямат единно мнение, дали е достатъчно дадена армия да притежава само високоточни оръжия, дори и да са най-модерни и ефективни, за да постигне стратегическата цел – разгром и победа над противника. Едва ли само това е единствено и достатъчно условие. Оказва се че старото правило – не стъпи ли крака на пехотинеца или веригата на танка на дадена територия, те не се счита за превзета, и днес е актуално. Това показва и опитът от войната в Сирия.

След ударите на авиацията и ракетните залпове, срещу Ислямска държава тръгваха в настъпление танковите и механизираните пехотни части. Именно сирийската война доказа, че без значение колко големи и важни цели са постигнати с помощта на бомбардировачи и ракети “Калибър”, победа не може да бъде постигната без намесата на наземни войски. Във втората иракска война на САЩ Саддам Хюсеин бе свален от власт чак когато танковите колони нагазиха в иракските пустини.

Все още се счита, че танковете ще останат едно от основните оръжия в съвременната война. Защото едва след като се завоюва и задържи стратегическа позиция, може да се говори за успех на операцията. Причината е разбираема- бронираните средства са единственото оръжие, което дава възможност на армията да получи незабавна защита от вражески войски. Неслучайно и в момента танковете са в основата на всички мощни армии по света.

„Ейбрамс“ се бие в „Пустинна буря“

“Ейбрамс”, за разлика от другите типове съвременни танкове, се задвижва от газотурбинен двигател с мощност 1100 kw.
“Ейбрамс”, за разлика от другите типове съвременни танкове, се задвижва от газотурбинен двигател с мощност 1100 kw.

Гордостта на американската оръжейна индустрия M1 “Еймбрамс” е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Актуалната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона. Американският танк, за разлика от повечето съвременни танкове, се задвижва от газотурбинен двигател с мощност от 1100 kW. Бронята е композитна, в състава ? има обеднен уран за засилване на здравината.

“Ейбрамс” влиза в бой за първи при операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове, съветско производство. Втората Иракска война се оказва по-тежка за машината, тъй като тя е принудена да се сражава срещу бунтовници в градски условия, където страда от импровизирани взривни устройства и стрелба в слабо защитените ? части. Така част от наличните танкове от този тип преминават през модернизация наречена Tank Urban Survival Kit (TUSK). Днес M1 “Ейбрамс”се намира на въоръжение в САЩ, Саудитска арабия, Кувейт, Ирак, Египет и Австралия. Танкът е въоръжен със 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да се монтират още две. По пресечен терен развива скорост от 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км. по шосе.

Русия вади един от най-мощните в света – Т-90МС

30-04Става дума за най-новия модел на танка Т-90МС. Техническите решения в него никога не са били използвани преди това. Специалистите го определят като един от най-мощните в света. Под многослойната броня на Т-90МС се крият нови цифрови автоматизирани системи. Модернизацията е засегнала всички съществуващи с отчитане на особеностите на съвременните военни конфликти. На танка е инсталирана дистанционна картечна установка. Т-90СМ е със съвършено нова защита на купола и корпуса – разглобяеми модули с динамичен пълнеж могат да се поставят в зависимост от обстановката. Бойните възможности на танка значително се увеличават от авангардната система за управление на огъня. Панорамният прицел на командира е с няколко канала, включва термовизор, позволяващ да се води кръгово наблюдение на местността във всякакво време, денем и нощем. Когато целта е захваната, системата за автоматично съпровождане вече не позволява да излиза от кръстчето на прицела. А най-новата функция “ловец-стрелец” дава на екипажа преимущество в скорост дори в бой против няколко танка. В съвременния танков бой всичко решават секундите. Командирът може да забрави първата цел и да продължи да “ловува” – започнатото ще го завърши стрелецът.

Новата версия на Т-90 стана не само по-силна, но и по-комфортна – конструкторите са снабдили танка с автоматична скоростна кутия. Екипажът има повече свободно място, разполага и с два климатика. Счита се, че този танк може да конкурира кръст на програмата по разработване на основен боен танк от ново поколение “Армата”.

Немският „Леопард“ унищожава врага от 5 км

30-02-%d0%bb%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b4Германският “Леопард” 2A6M тежи 62 тона и е въоръжен с оръдие 120 mm/L-55. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на дистанция 5 km, докато самият танк се носи с максималната си скорост. 21-тонният купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около остта си. Бронята е от пластове закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. “Леопард” 2 е най-експортирания модерен западен танк. Машината се намира на въоръжение в още 16 страни, сред които Швейцария, Швеция, Сингапур, Полша, Канада и Австрия.

Създаден е през 70-те години и става стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията преминава през осем обновявания през годините. Най-съвременната версия е “Леопард” 2A7+, която е оптимизирана за нискоинтензивни конфликти и за пълномащабни войни.

Полша връща съветските Т-72 на въоръжение

31-05-%d1%82-72Полша връща на въоръжение съветските танкове Т-72. Няколко десетки стари танкове Т-72 от времето на Варшавския договор и са подготвени за модернизация и продажба в Йордания, по последно разпореждане ще останат в страната. След модернизация ще се върнат на въоръжение в армията. От държавната агенция за военно имущество са потвърдили косвено тази информация. “Ние отговаряме на нуждите на въоръжените сили. Планираната сделка с една от страните от Северна Африка, бе прекратена”, заявил експерт. Сега в полската армия са на въоръжение танкове РТ-91 Twardy полско производство, а така също и Leopard 2A5 и Leopard 2A4, произведени в Германия.

Експертът в сферата на отбраната Войцех Лучак счита, че решението за връщане в строя на танковете Т-72 е свързано с увеличение на числеността на армията. “Полша реши да създаде нова тежка дивизия и увеличение потенциала на механизираните войски на източния фланг на страната. Няма друга възможност, освен бързо и относително евтино да оборудваме с танкове новата бронетанкова бригада”, смята той.

 

С „Черна нощ“ Великобритания отговаря на „Армата“

31-08Великобритания е представила отговор на руския танк „Армата” – прототип на новия танк „Черна нощ” е разработен на основата на бойната машина Challenger 2. Английските експерти наричат руския танк Т-14 „Армата” „най-модерния боен танк в света” и отбелязва, че заради появата му западните страни са започнали да разработват негов съперник, докато модернизират своя остарял парк от танкове. Така например,във Великобритания обновление очакват около 400 танка Challenger 2, като първите образци на тази бойна машина слязоха от производствения конвейер още през 1994 г.

В началото на октомври британският военнопромишлен концерн BAE Systems представи прототип на „Черна нощ” – евентуална версия на обновения Challenger 2. Разработчиците планират да подобрят бойните му качества с помощта на система за нощно виждане и инсталирането на нов защитен комплекс, който ще разпознава и ликвидира противотанковите ракети, заплашващи машината. Все още обаче не се планира създаването на ново оръжие за танка.

През 2016 г. на изложението Eurosatory концернът Rheinmetall представи по-мощно оръдие с калибър 130 мм, но има опасения, че оръдие с дължина повече от шест метра няма да се побере в кулата на Challenger 2. Така че за създаването на достоен съперник на „Армата” на западните страни ще им е необходимо време, смятат в Алианса.

Китай изпитва самоуправляващи се танкове

31-07Китай изпитва самоуправляващи се танкове, които могат да бъда снабдени с изкуствен интелект. Става дума за танк Тип 59, управляван дистанционно. Китайската преса отбеляза, че за първи път китайски безпилотен танк е показан на обществен форум. Тип 59 е базиран на съветски модел от 50-те г. на XX век. Той е произведен в големи количества и отдавна се използва. Висш китайски военен е заявил, че голям брой танкове Тип 59 могат да бъдат превърнати в самоуправляващи се, ако бъдат оборудвани с изкуствен интелект. Те ще могат да работят с други самоуправляващи се технологии и интегрирана информация от сателити, самолети и подводници.

Освен това Китай се похвали и с изпитaния нa бoйнaтa мaшинa зa пexoтaтa VN 18, ?oятo ce cмятa зa нaй-бъpзия тaн? – aмфибия в cвeтa. Той ce движи пo cyшa cъс 65 км/ч, a по вода – с 30 км/ч. А aмepикaнcкитe и pycкитe aнaлoзи paзвивaт във вoдa пoд 20 км/ч.

Щяхме да произвеждаме наши танкове

Това е макетът на българския танк. Събитията на 10 ноември провалили плана за производството му.
Това е макетът на българския танк. Събитията на 10 ноември провалили плана за производството му.

Малцина знаят, че България е била на крачка да произвежда собствени танкове. В бившия военен научно-технически институт се е работело върху проект за наш лек плаващ танк. В Радомир се намираше Комбинатът за тежко машиностроене “Червена могила”. Това бе супермодерен завод с японска и германска технология. Той можеше да произвежда оръдия, калибър над 100 мм. Имаше и огромен цех за сглобяване на бойни машини. Предвиждаше се именно там да бъде произведен и българският танк. Броня пък се правеше на няколко места у нас – в металургичния комбинат в Перник, във военно-ремонтния завод “Хан Крум” в Търговище, а и в завода “Бета” в Червен бряг, където от конвейера слизаха първите бронирани машини, родно производство. Идеята била българският танк да бъде лек, плаващ, с мощно въоръжение. Предвиждало се е двигателят да е с мощност около 600 к.с. Ориентацията била да е шведски. Танкът е щял да тежи 18 тона, екипаж 3 души. По суша да развива скорост от 60 м/ч., а по вода- 6 км/ч. Да е въоръжен с оръдие калибър 100 мм, а бронята да е “стелт” (трудно откриваема). Планът бил одобрен на най-високо държавно равнище, но събитията на 10 ноември 1989г. го провалили.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Е сега нямаме нищо….както винаги…вдигнете на крак отбранителната промишленост и ракетни войски…

  2. Както винаги Русия е номер 1 в света и в тази област. Всичко друго пунтамара мижи да те лъжа…

    1. Танк виждал ли си? Гьотверен нещастен.

  3. Вероятно стават за нещо, с изключение на немския боклук…

  4. БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРСКАТА ВОЕННА ПРОМИШЛЕННОСТ…………….ОСТАНАХА НЯКОЛКО КРАДЕНИ ДРЕБНИ ТРОХИЧКИ ОТ БИВЕТО СЪВЕЦЦЦКО ПРОИЗВОДСТВО И ТОВА Е…………..КРАВАРИТЕ И ЕВУРОГЕЙСКИТЕ СИКИШМИШИ СЕ ПОСТАРАХА ДА НИ ЗАНУЛЯТ!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.