Заличена юридически е фермата в Болярово, където имаше съмнение за чума

Ани от с. Болярово

Заплита се казусът с животните от фермата на Ана Петрова от Болярово, в която през юли бяха установени две съмнителни проби за наличие на вируса на чума по дребните преживни животни. Шест месеца по-късно стадото е увеличено с нови 70 агнета. Въпреки че забрана за придвижване вече отпадна, животните от това стопанство остават на при затворен режим. А собственичката им е получила уведомление, че фермата е заличена юридически, съобщи БНТ.

Информация за заличаването на фермата на Ана Петрова получила след като отправила заявление до Агенцията по безопасност на храните за премаракиране на част от животните ѝ заради паднали ушни марки. По думите на стопанката, шест месеца след констатираните съмнителни проби за чума, няма умрели животни от заболяването.

"Вчера получих писмо от ОДБХ-Ямбол, въпреки че в момента водим дела вътре в писмото пише че аз трябва да осигуря достъп до обекта ми да бъдат евтаназирани животните ми... Не са ми изплатени субсидиите до момента нито за на глава животно, нито за пасищата", обясни Ана Петрова, животновъд.

Междувременно част от стопаните от Голямо Шарково, чийто животни бяха умъртвени заради чумата получиха от Агенцията по безопасност на храните писмо, с което им се разрешава закупуването на 15 животни, отглеждани в едно помещение. След 21 дни карантинен период и отрицателни изследвания може да се пристъпва и към увеличаване на броя на животните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България