Заловиха бракониер, гръмнал гъска и патици край Дунав

Полицията спипа 41-годишен ловец, излязъл незаконно на лов за водоплаващи птици и покосил три пернати в района между Лом и Козлодуй, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Във вторник привечер към 17,45 ч. в Районното управление на полицията в Лом бил получен сигнал за нелегален лов в землището на село Горни Цибър, община Вълчедръм. Пазителите на реда веднага започнали проверка и на път II-11 при разклона за ракетна площадка край село Златия засекли Радослав И. от Козлодуй, който бил с ловна пушка и патрони. Полицаите намерили и отстреляни дива гъска и 2 диви патици.

Мъжът показал документи, че е законен ловец с разрешение за съхранение, носене и употреба на оръжие и боеприпаси. Според закона обаче ловът на водоплаващ дивеч се извършва само в сряда, събота и неделя и то с разрешително за лов в дадения район. По случая е извършен оглед от полицаи и горски и е образувано досъдебно производство.

Ловното оръжие, както и отстреляните птици, са иззети. Работа по изясняване на случая продължава полицията в Лом. Преди дни екоексперти и природолюбители извършиха преброяване на водолюбивите птици в Северозападна България и установиха близо пет пъти увеличение на пернати по река Дунав и водните басейни в региона. Заради големите студове и виелици в Европа ята пернати се местят на юг и увеличават птичето богатство из реки и язовири, коментираха специалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право