Заловиха нагли телефонни измамници в Бургас

Петима нагли телефонни измамници са в ареста. Те ужилили две възрастни жени от Бургаско със сумата от 2600 лева. Това съобщи пред журналисти Районният прокурор на Бургас Иван Кирков. Едната пенсионерка е на 97 години от Средец, а другата е 77 годишна, също от Бургаско. Те са били измамени по традиционната схема да помагат на полицаи в разкриване на телефонни измами.

Двама от извършителите са от русенското село Ветово. Другите трима, които са помагали за осъществяването на измамите, са от Бургас. Русенските измамници са двама братя, единият от които е лежал многократно в затвора. Най-възрастният от бургазлиите е 70-годишен, каза старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР.

Полицията е по петите на още телефонни измамници и разследва пет нови случая, като прицел на мошениците отново са били пенсионери. Ощетили са ги със сумата от 60 000 лева. Схемата отново е била с позвъняване на домашните телефони на възрастните хора с цел да "помогнат за разкриване" на ало-измамници.

Схемата е перфектно задействана по начин, по който да няма никаква връзка между жертвите, мулетата и измамниците. Мошениците от двата града направили връзка помежду си чрез обява за работа във вестник. На помощ на бургаските полицаи се отзовали и русенските им колеги.

Измамниците са задържани за срок от 48 часа, като в петък следобед ще бъде разгледана мярката им за неотклонение за постоянно задържане, обясни прокурор Йовита Григорова.

В контакт сме с банковите служители, които ни предупреждават за възрастни хора, които искат да теглят безпричинно големи суми пари от сметките си. Само за последния месец по този начин са предотвратени пет измами, каза старши комисар Калоянов.

Коментари

Задължително поле