Заместник-кметът на гръцкия регион Маратон подаде оставка заради пожарите

Броят на загиналите при унищожителните пожари край Атина достигна 88 души, съобщи ДПА, като се позовава на гръцкото държавно радио ЕРТ. Заместник-кметът на региона Маратон, в който се намират някои от засегнатите от пожарите райони, днес подаде оставка заради трагедията. Това е първата оставка на представител на властите след пожарите, информира Ройтерс.

Продължава разследването на причините за пожарите, започнали в понеделник. Пожарите са овладени.

Състоянието на десет от пострадалите при пожарите остава животозастрашаващо, информира ЕРТ, като цитира официални представители.

Много изчезнали хора все още се издирват, като вероятно ще са необходими няколко дни, за да може да бъдат идентифицирани някои от жертвите с използване на ДНК от роднини на загиналите.

Източник, близък до разследването, съобщи, че един от пожарите е бил предизвикан случайно от жител от Рафина (източно от Атина), пише днес гръцкият в. "Катимерини". Смята се, че мъжът е предизвикал огнения ад по невнимание, докато опитвал да изгори сухи клони и трева.

Междувременно в Гърция започваха погребенията на жертвите на унищожителните пожари, информира Асошиейтед прес.

Днес бе погребан възрастен свещеник, който се удавал в морето в опит да се спаси от пожара в градчето Мати. Стотици хора присъстваха на погребението на свещеника.

Трима членове на едно семейство ще бъдат погребани утре в Мати. Роднините на загиналите помолиха медиите да не присъстват на погребенията, съобщава Ройтерс.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви вчера, че поема цялата политическа отговорност за опустошителните пожари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа