Замразяване на ротацията искали от „Промяната“

Кирил Петков предлагал Николай Денков “да си остане премиер още малко”

Атанас Атанасов трябва да изчака за поста на Росен Желязков, ако смяната на министър-председател се забави

ППДБ бягат от предсрочен вот

Напрежението в управляващото мнозинство заради настояването на ППДБ да получат след ротацията на премиерите външно министерство и категоричната позиция на ГЕРБ-СДС, че постът на дипломат №1 трябва да е при тях заради подписаната програма за управление, е станала повод Кирил Петков да предложи временно замразяване на смяната на Николай Денков с Мария Габриел, научи “Труд news” от депутати на ППДБ.

От четвъртък вечерта идеята на съпредседателя на ПП била коментирана и с народни представители на ГЕРБ-СДС, а аргументът - туширане на разногласията около правителството, за да може мнозинството да се концентрира върху смяната на регулаторите, където с изтекъл мандат са около 80 ключови позиции. Петков предложил и всички министри да си останат, а “само който иска - да си ходи”.”Не можем да си позволим точно сега да отидем на предсрочни избори, трябва да се намери решение”, признаха неофициално от ПП и ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че партията му няма да отстъпи повече от компромиса “без смяна на министри”, а депутати от ГЕРБ-СДС припомниха, че Мария Габриел трябва да стане министър-председател по силата на споразумението с ППДБ. Борисов за втори път посочи, че без спазване на уговорките ще се отиде на предсрочни избори заедно с европейските през юни. За този вариант при криза с ротацията говори преди ден и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Предложението на ПП “Денков да си остане още малко премиер” срещнало отпор и в малката им коалиция с ДБ, защото освен смяната на премиерите, в ротационната схема е и постът за председател на НС. Според предварителните уговорки от март месец председател на парламента трябва да стане лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Ако завъртането на премиерите в сглобката се забави, то Росен Желязков ще продължи да е председател на 49-ото НС. Нещо повече, в идеята за временното замразяване на ротацията липсвал какъвто и да е срок за това. От ДБ настоявали ротацията да се извърши по програмата, в която ясно е казано, че след първите 9 месеца Денков става вицепремиер и министър на образованието, както и условието “всеки от министрите и повереното му министерство ще изпълняват заложените мерки за следващите 18 месеца в своя ресор”.

Самият Денков също обяви, че “хората, които имат най-силна позиция, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър”, като първо каза, че не иска поста външен министър заради себе си, а “гласът на ППДБ да се чува в чужбина”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Избори 2 в 1, ако външно министерство не е на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави ясно условие на ППДБ - ако след ротацията министерството на външните работи не се ръководи от представител на ГЕРБ, отиваме на предсрочни избори, които за икономия може да се проведат заедно с европейските избори на 9 юни. “Мария Габриел - премиер. Външно министерство, единственото което имаме - при нас, да се избере министър, който защитава държавните, а не партийни интереси”, каза Борисов.

“Всички други министри и областни управители остават при ППДБ. Разбрахме тяхната червена линия - или Външно, защото трябвало ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, или всичко друго се чупи”, отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

“Щом има такава червена линия, разбираме ги, единственото, което можем да предложим разумно, е поне изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева. Не се ли случи ротацията, това ще се случи в последствие”, категоричен беше Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и думите на премиера Николай Денков относно претенциите на ППДБ за външно министерство: “Не да се чува гласът на България, на правителството, на народа, а му трябвало Външно министерство, за да се чува гласът на ППДБ? Ние как сме се доверили да се чува гласът на правителството?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика