Замърсяването на брега на река Дунав край Русе е частично ликвидирано

Снимка: Архив

Замърсяването на бреговата ивица на река Дунав край Русе е частично ликвидирано. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в града, след като днес експерти са извършили проверка на място.

Замърсяването от пластмасови отпадъци, дървесна маса и отпадъчна органична субстанция в участъка между територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/, където е разположена индустриална зона "Тегра", и град Мартен бе констатирано преди около две седмици след подаден сигнал в екоинспекцията.

Екоекспертите са констатирали, че са предприети мерки от операторите на площадката, но замърсяването все още не е ликвидирано. Голяма част от органичните отпадъци са изгребани и прибрани в съдове.

Предстои да бъдат неутрализирани в пречиствателно съоръжение. Високите нива на водите на реката не позволяват навлизането на техника и пълното почистване на терена.

Експертите на РИОСВ в Русе са дали предписания на операторите, ангажирани с почистването, да уведомят инспекцията при възобновяване на дейностите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България