Замърсяване с мазут по Южното Черноморие

Спешна проверка след сигнали за замърсяване с мазут на южния плаж в Несебър и централния в Равда направи екип на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас, Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда и Морска администрация -Бургас. Това съобщиха от РИОСВ.

Обходена е цялата плажна ивица и е установено наличие на малки топчета от втвърден мазут, на места примесен с водорасли. Според очевидци топчетата са започвали да се появяват на пясъка след 15.00 часа вчера.

Морската вода е видимо чиста. От лабораторията са взети водни проби, които ще бъдат анализирани по показател нефтопродукти. За резултатите ще бъде уведомена Регионална здравна инспекция в Бургас.

На концесионерите на плажовете е дадено предписание за незабавно почистване на плажната ивица, което да продължи до пълното отстраняване на замърсяването.

В тази връзка Асоциацията на концесионерите на морски плажове разпространи отворено писмо, в което се подчертава, че организацията е сезирала всички компетентни органи за замърсяването. Засегнати са плажните ивици по Южното Черноморие от Несебър до Созопол.

Подобен проблем е нямало от години, се казва още в писмото. Концесионерите и наемателите са готови да инвестират допълнителни средства. Те са обезпокоени от продължаващото изхвърляне на мазут в морето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.