Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Зам.-министърът Малина Крумова: ВиК реформата е остоянно усилие за предоставянето на качествена услуга на социално поносима цена

“ВиК реформата е постоянно усилие и не може да се постигне с еднократни усилия и действия. Нашата основна задача е ВиК услугата да отговаря на националните и европейски изисквания”, това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумува по време на Седмата национална конференция “Оперативна програма “Околна среда” и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020″, съобщиха от пресцентъра на министерството.

“Имаме огромен актив, строен през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Почти 90 хил. километра ВиК мрежа, над 6 хил. водоизточника, близо 70 пречиствателни станции за питейни води и т.н. И макар водоснабдяването да обхваща 98% от населението, мрежата е изключително остаряла и амортизирана, често аварира, с изключително големи загуби, което влошава качеството на услугата”, обясни Крумова като подчертава, че това е огромен инфраструктурен ресурс, който се нуждае от постоянна подръжка.

Заместник-министърът припомни, че ангажиментите, които страна ни е поела по отношение изпълнението на евро директивата за градски отпадъчни води, в по-голямата си част, за съжаление, не са изпълнени към настоящия момент нито по отношение на агломерациите над 10 хил. е.ж. и още по-малко за агломерации в малки населени места между 2 и 10 хил. е.ж. Също така, Крумова подчерта, че основната цел на реформата на ВиК е устойчиво и активно развитие на инфраструктурата, така че ВиК секторът да се самоиздържа при социално поносима цена за потребителите.

“Ключов момент в проекта на стратегия за финансиране на ВиК отрасъла е и придвижването на т. нар. социални водни помощи”, добавя още Крумова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.