„Солвей Соди“ отчете 135,5 млн. лв. печалба, раздава дивиденти

„Левски“ развързва кесията за нападател

Президентът наложи вето на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

В тежко състояние е 64-годишната жена, пострадала при катастрофата на „Хемус“

Серийният убиец от Кипър получи 7 доживотни присъди

ООН: Пленените джихадисти да бъдат съдени или освободени Мишел Бачелет призова страните да приемат своите граждани обратно при липса на обвинения срещу тях

Ники Минаж готова за сватба с престъпник Рапърката и приятелят є от 7 месеца са извадили документ за бракосъчетание

Яна на Петко Димитров позира полугола в булчинска рокля

ЕНЕРГО-ПРО обсъжда развитието на електроенергийната инфраструктура с местната власт в Североизточна България

Зверска катастрофа затвори пътя Бургас- Созопол

28-годишен буйствал върху капака на патрулка в „Люлин“, крещял и обиждал полицаи

Галена организира пищно парти за сина си (СНИМКИ)

Владимир Путин удължи забраната за внос на хранителни стоки от ЕС до 2020 г.

Кметът Иван Портних : ММФ“Варненско лято“ е предчувствие за век в културата ни

Изложбата „Тутанкамон“ пристигна в Бургас

Зам.-министърът Малина Крумова: ВиК реформата е остоянно усилие за предоставянето на качествена услуга на социално поносима цена

Малина Крумова

„ВиК реформата е постоянно усилие и не може да се постигне с еднократни усилия и действия. Нашата основна задача е ВиК услугата да отговаря на националните и европейски изисквания“, това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумува по време на Седмата национална конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020″, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„Имаме огромен актив, строен през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Почти 90 хил. километра ВиК мрежа, над 6 хил. водоизточника, близо 70 пречиствателни станции за питейни води и т.н. И макар водоснабдяването да обхваща 98% от населението, мрежата е изключително остаряла и амортизирана, често аварира, с изключително големи загуби, което влошава качеството на услугата“, обясни Крумова като подчертава, че това е огромен инфраструктурен ресурс, който се нуждае от постоянна подръжка.

Заместник-министърът припомни, че ангажиментите, които страна ни е поела по отношение изпълнението на евро директивата за градски отпадъчни води, в по-голямата си част, за съжаление, не са изпълнени към настоящия момент нито по отношение на агломерациите над 10 хил. е.ж. и още по-малко за агломерации в малки населени места между 2 и 10 хил. е.ж. Също така, Крумова подчерта, че основната цел на реформата на ВиК е устойчиво и активно развитие на инфраструктурата, така че ВиК секторът да се самоиздържа при социално поносима цена за потребителите.

„Ключов момент в проекта на стратегия за финансиране на ВиК отрасъла е и придвижването на т. нар. социални водни помощи“, добавя още Крумова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.