Зам.-министър на земеделието: Не съм съгласен, че не сме взели мерки на време срещу африканската чума

Снимка: Министерство на земеделието

Напрежението заради африканската чума у нас расте. Европа остро критикува властта ни заради заразата по свинете. Според ресорния еврокомисар до епидемията се е стигнало, защото някой у нас не си е свършил работата. По думите му България може да загуби цялото си свиневъдство.

„Не съм съгласен с това, че не сме взели мерки на време. Признавам обаче, че имаме пропуски. За 3 години драстично трябваше да бъде намалена популацията на дивите животни. Това не се случи. Втората грешка идва от стопанствата тип заден двор. Те продължават да се разрастват. Третата грешка е, че няма комуникация между институциите и хората. Мерки обаче са взети, но проблемът не може да се реши с магическа пръчка”. Така зам.-министърът на земеделието Янко Иванов коментира по Нова телевизия обвиненията, които бяха отправени към страната ни.

Той допълни, че на границата ни с Румъния, където чумата е сериозен проблем, нямаме граничен ветеринарен пост. „Там има само „Гранична полиция", която проверява документите. Няма как всяка кола да бъде проверявана за пренос на месо”, поясни Иванов. Той допълни, че ако не успеем да ликвидираме чумата, тя ще ликвидира свиневъдството в България.

Коментари

Задължително поле