Зам.-министърът на културата и кметът на Свищов обсъждаха статута на историческата местност Паметниците

Кметът на Свищов Генчо Генчев проведе среща със заместник-министъра на културата Амелия Гешева, относно стъпките, които общината е предприела за развитието на местността Паметниците. Градоначалникът запозна зам.-министър Гешева, че преди по-малко от година Общината е предприела мерки за определяне границите на територията на историческата местност и отделянето и от античния град Нове.

Тази тежка процедура, за определяне на границите и статута на местността, и придобиването ѝ за стопанисване от Общината, не е водена до момента от нито едно ръководството на община Свищов. Генчев уточни, че процедурата е сложна, тъй като статутът на местността е смесен – едновременно е държавна собственост, исторически резерват и горска територия. По тази причина попада и в Министерство на земеделието, и в Агенция по горите, и към Министерство на културата. Процедурата за придобиване на местността Паметниците е единствената възможност на пред Общината да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ, чрез различни финансови инструменти и да превърне историческата местност в място отговарящо на значимостта му. Към момента Общината не може да влага сериозни финансови ресурси в местността, защото тя не е предоставена за стопанисване и управление.

По време на разговора стана ясно, че към момента първият етап от сложната процедура е преминал, очаква се да бъде подписан протокол от министъра на културата, с който да бъдат определени реалните граници на историческия резерват. Предстои Министерството на земеделието да извади горският фонд, след което Министерство на културата да предприеме необходимите действия за предаване, чрез Областния управител и МС, за стопанисване и управление на община Свищов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България