Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: Целта на ЕК е България да влезе в ERM II през юли

Валдис Домбровскис

Разглеждат и кандидатурата на Хърватия

България може да се присъедини към “чакалнята на еврозоната” (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие. Това заяви в отговор на въпрос на БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който участва във видеоконференция.

Въпреки че България първа заяви интерес за присъединяване към ERM II, кандидатурата ни ще бъде разгледана заедно с тази на Хърватия.

“В края на април страната ви изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано БНБ подписа суап линия за 2 млрд. евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система”, обясни Домбровскис.

Той посочи, че целта на ЕК е това да стане през юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. Валдис Домбровскис обясни, че “за да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени”. По думите му, България трябва да изпълни още едно условие, което се надява да стане скоро. “Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли”, обяви зам.-председателят на Европейската комисия.

Коментари

Задължително поле