Западът ревна срещу Макрон (обзор)

Москва посрещна думите на Макрон с възторг.

Вашингтон и Берлин осъждат, Москва е във възторг

Златни думи. Правдиви и отразяващи същността на нещата

Интервюто на френския президент Еманюел Макрон за безполезността на НАТО за британското списание „Икономист”, публикувано в четвъртък, предизвика брожения отвъд нормите на международните отношения, коментират наблюдатели. Изказването че Северноатлантическия алианс вече няма механизмите да е полезен сам на себе си предизвика реакции от от Вашингтон през Берлин, до Москва. Германският канцлер Ангела Меркел изрази несъгласие с „драстичната оценка” на френския президент Еманюел Макрон за НАТО. Според нея Северноатлантическият алианс е крайъгълен камък за сигурността на Германия.

По време на пресконференция с Меркел в Берлин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също отхвърли квалификацията, изказана от френския лидер.

„САЩ увеличават инвестициите в Европа с още военни, още учение. Реалността е, че работим заедно. Засилваме колективната отбрана. Всеки опит да се дистанцираме от Северна Америка, рискува не само да отслаби алианса, но да отслаби и Европа”, каза Столтенберг.

Москва от своя страна приветства коментарите на Макрон.

„Златни думи. Правдиви и отразяващи същността на нещата. Точно определение на настоящото състояние на НАТО”, написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук” говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Зад подобна позиция застана и ветеранът на руската дипломация, външният министър от 20 години Сергей Лавров, който в изявление в петък също приветства коментарите на Еманюел Макрон като „правилна оценка” на състоянието на Алианса, естествен геополитически враг на Москва.

Коментари

Задължително поле