Заплатите в София нараснаха с 14,6%

В София заплатите не само са най-високи, а и възнагражденията в града нарастват с едни от най-бързите темпове в страната.

Най-бързо вдигат възнагражденията в Силистра и Добрич

Най-ниски са доходите в Благоевград

Заплатите в София нараснаха с 14,6% за година. В резултат средното възнаграждение в столицата вече е 1730 лв., сочат данните на НСИ за юни. Оказва се, че възнагражденията в столицата не само са най-високите в страната, но и са в топ четири по най-бързо увеличение.

Софиянци взимат с близо 480 лв. повече от средното възнаграждение за страната, което за юни е в размер на 1253 лв. Но ако от данните на НСИ се извадят възнагражденията в столицата, се оказва че средната заплата за останалата територия на страната е около 1000 лв., а столичани взимат със 70% повече. Основната причина за това са инвестициите. София привлича над 50% от всичките инвестиции в страната. В резултат, въпреки че всяка година хиляди хора се местят от по-малките градове в София, безработицата в града е най-ниска.

Най-бърз ръст на заплатите в рамките на година е отчетен в Силистра - със 17,5% до 927 лв. На второ място е Добрич с ръст от 16,1% до 959 лв. средно месечно възнаграждение. Всичко това става благодарение на инвестициите в тези области. На трето място по увеличение на възнагражденията е Перник. Средната заплата там е нараснала с 15,2% за година и през юни за първи път надминава 1000 лв. Така Перник влиза в групата на по-заможните области, в които средната заплата е над 1000 лв. С такива възнаграждения могат да се похвалят жителите само на 11 области в страната.

Веднага след София по размер на заплатите се нарежда Враца с 1213 лв. на месец, с което изпреварва по-големи градове като Пловдив, Варна и Бургас. Третото място по заплати е за София-област, където получават средно по 1170 лв. Тези възнаграждения се дължат на факта, че много хора от областта работят в столицата. На четвърто място е Стара Загора със средна заплата от 1164 лв. Варна е чак на пето място с 1145 лв.

Най-ниски са заплатите в Благоевград (800 лв.) и Видин (805 лв.).

 

Данни

Купуваме повече дрехи и техника

Българите развързаха кесията си и пазаруват повече. Оборотът в търговията на дребно през септември нарасна с 2,6% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Най-сериозен ръст има при продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия, както и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за дома - по 6,6%. Търговия на дребно с лаптопи, таблети и смартфони нарасна с 2,3% на годишна база, а продажбите на автомобилни горива и смазочни материали се увеличиха с 6,9%. Хората купуват и с 1,3% повече храни, напитки и цигари.

Онлайн търговията продължава бързо да се развива, като при нея има ръст на оборота със 7% на годишна база. Спад е регистриран единствено при продажбите на лекарства - със 7,4%.

Спрямо предходния месец оборотът в търговията на дребно нараства с 0,3%, сочат данните на НСИ. Най-много се увеличават продажбите на дрехи и обувки - с 1,6%.

 

Приходи

Банките събраха 985,3 млн. лв. от такси

Приходите на банките в страната от такси и комисиони нарастват със 7,1% за периода от януари до септември 2019 г. и достигат 985,3 млн. лв., пише в анализ на Асоциацията на банките в България. В същото време разходите на финансовите институции за такси и комисиони се увеличават с 20,1% до 159,6 млн. лв. В резултат нетният доход на банките от такси нараства с 4,9% на годишна база и възлиза на 825,7 млн. лв.

От януари до септември приходите на банките от лихви се повишават с 1,5% до 2,298 млрд. лв. благодарение на ръста на кредитирането. Същевременно разходите за лихви възлизат на 216,9 млн. лв., като намаляват с 3% на годишна база. Причината за това е понижаването на лихвите по депозитите. В резултат нетният лихвен доход на банките нараства с 2% и към септември 2019 г. възлиза на 2,08 млрд. лв. А печалбата на банките от януари до септември е 1,27 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле