Запорираха сметката на Белодробната болница във Варна

Лекари и сестри работят 5 месеца без заплати

Сметката на Белодробната болница във Варна е запорирана заради дълг към доставчика на електроенергия. Здравното заведение, в което годишно се лекуват около 180 болни от туберкулоза, има дългове още към доставчици и НАП, като общият им размер е близо 300 000 лв. "Причината е в сбъркания модел на финансиране. Никъде в Европа няма болници, които да са търговски дружества. Да търгуваме със здравето на хората е недопустимо от медицинска гледна точка! Разчитаме единствено на приходи от Министерството на здравеопазването. То плаща 38 лв. субсидия за леглоден, а реалният ни разход е 90-100 лв.", обясни пред "Труд" управителят на болницата доц. д-р Христо Ганчев.

Той уточни, че всяка година лечебното заведение харчи 1 млн. лв. за лечение на пациенти, а получава около 350 000 лв. Заради това кризата е факт вече над десетилетие, а болницата не е закрита единствено заради финансовите инжекции, с които община Варна я спасява при всяка аварийна ситуация. Заради недостига на средства лекари, сестри и административен персонал се трудят без заплати от 5 месеца.

"Колегите дадоха ултиматум, че спират работа, ако до 15 април не получат пари. В същото време в стационара има 22 пациенти с туберкулоза, за които са нужни грижи", добави доц. Ганчев. Проблемът ще бъде гледан след дни от комисията по здравеопазване към общинския съвет. Очаква се местната власт отново да даде средства за покриване на най-неотложните дългове на болницата. Генерално решение обаче не може да има, докато моделът на финансиране не се промени, категоричен бе доц. Ганчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България