Започват честванията по случай 1125 години от Преславския църковно-народен събор

Снимка: Архив

С Божествена литургия в катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна започват честванията по случай 1125-та годишнина от Преславския църковно-народен събор. Негово Светейшество българският патриарх Неофит пристигна специално за случая във Варна.

Преславският църковно-народен събор от 893 година се смята за едно от най-значимите събития от времето на Първата българска държава и заедно с покръстването на българите, започнало през 864 при княз Борис I, е основополагащо за изграждането на Българската православна църква.

Именно по време на Преславския събор се решава владетел на България да бъде цар Симеон, столицата да се премести от Плиска в Преслав, а богослужението да се извършва на славянски, вместо на гръцки език, за да бъде разбираемо за населението.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан припомни за желанието на Православната църква да се въведат часове за изучаване на Християнската религия в училище и заяви, че християнството не само е неделима част от българската история, но има място и в бъдещето на страната.

След края на литургията във Варна Негово светейшество българският патриарх Неофит, заедно с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще отпътуват за Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав", където за първи път ще бъде отслужен благодарствен молебен в Дворцовата базилика, открита през 2006 година.

/БНТ/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България