Започва Купата на Африканските нации (ИНФОГРАФИКА)

Купата на Африканските нации се завръща по-голяма и по-гореща. Турнирът стартира днес, а домакин е Египет. За първи път в надпреварата ще участват 24 отбора, а не както по традиция 16. Шампионатът, който е аналог на Европейското първенство по футбол за африканските страни, ще дебютира в новия си вид през летните месеци. Състезанието се организира на всеки две години и се провежда януари-февруари. Сега обаче Купата на Африканските нации ще се играе през юни и юли.

Египет бе домакин на второто издание, което се проведе през 1959 г. Тогава участваха само три тима - Судан, Етиопия и Обединената арабска република. ОАР е съюз между Египет и Сирия. Тогава именно те спечелиха надпреварата само след два мача. Повече от половин век по-късно отборите ще се сблъскат с температури, достигащи 41 градуса по Целзий.

Увеличеният брой участници ще се отрази и на срещите. Сега ще се изиграят 52 мача, а не 32. Шампионът пък ще вдигне трофея след 7 двубоя.

"Това е добре, защото така повече нации ще участват и ще покажат уменията си на Африка и света", каза Фредерик Кануте, бивш национал на Мали.

За фаворит е определян тимът на Египет, който е печелил турнира седем пъти.

Коментари

Задължително поле