Започва процес за смъртта на четирима работници при срутването на хотел "Вероника"

Делото за смъртта на четирима строителни работници, затрупани под руините на срутения хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден" започва днес във Варненския окръжен съд.

Обвиняеми са седем души, служители на четири фирми, ангажирани с реконструкцията на хотела. В няколко поредни заседания до 17 ноември ще бъдат изслушани 12 вещи лица и 26 свидетели на трагедията. Тя се случи на 8 април 2015 г.

В извънработно време срещу обещан бонус от 5000 лв. жертвите влезли с къртачи да режат колоните на първия етаж на обекта, след като били убедени, че ще имат достатъчно време да напуснат, ако последва срутване. След като оголили арматурата и се заели да я режат, хотелът рухнал и те били погребани под руините.

Според обвинителния акт загиналите са работили без задължителния предварителен инструктаж за безопасност, а в нарушение на законовите норми е било допуснато хаотично премахване на отделни конструктивни елементи чрез теглене с въжета и ръчно подсичане на носещи колони, което е довело до загуба на устойчивостта на строителната конструкция и е предизвикало тежкия инцидент.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода от 3 до 10 г. В рамките на процеса ще бъдат разгледани и гражданските искове на наследниците на три от жертвите, всеки от които претендира за 150 000 кръвнина. Първото заседание на съда започва в 13,30 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България