Актьорът Филип Аврамов е станал доброволец

Броят на заразилите се с коронавирус в Русия достигна 1534 души

Росен Желязков: Възможни са затруднения с доставките на пресни и сезонни продукти от чужбина Значително е намалял броят на пътуващите с влак, каза транспортният министър

Бразилски съд забрани на президента Болсонаро да говори срещу мерките за забавяне на пандемията

Цвета Караянчева: Красотата на българските народни носии винаги е стопляла душите ни

Климатологът Георги Рачев: Април идва с идеално време за коронавируса

Установени са контактните лица на починалите в Благоевград майка и дъщеря

Къщата музей на Алеко Константинов в Свищов е отворена за виртуални посещения

Над 2000 души от ресторантьорството в Търново са на борсата Затворените обекти в общината са над 300

Алисия пак с нова дуетна половинка (ВИДЕО)

В Индонезия мият зърната за плътен и неповторим вкус Процесът “гилинг басах” е традиция при обработката на кафе

В Бургас демонтираха пейките от градинките

В София предстоят обработки срещу комари и кърлежи

Премиерът: Моят приятел, бившият френски министър Патрик Деведжиян, почина от COVID-19

Общинските съветници от БСП в Бургас предлагат мерки за защита на гражданите и бизнеса

Започва рехабилитацията на ВиК мрежата на Долна Митрополия

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и кметовете на Долна Митрополия и Плевен Поля Цоновска и Георг Спартански направиха първа копка на проекта за рехабилитация на ВиК мрежата на община Долна Митрополия. Строителните работи са част от интегрирания воден цикъл на Плевен-Долна Митрополия, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. На церемонията присъстваха управителят на Плевенска област Мирослав Петров, депутати, представители на фирмите-изпълнители и на експлоатационните дружества, съобщиха от МРРБ.

„Това е изключително отговорен проект, благодарение на който ще се постигне модерно пречистване на отпадъчните води, отговарящо на европейското и национално екологично законодателство“, каза зам.-министър Живков. И допълни, че това е най-мащабният проект от новия програмен период в сектор „Води“ и по него ще бъдат изградени над 76 км водопровод, 85,4 км битов канал и 2,3 км дъждовна канализация.

Общият размер на инвестицията е 117 150 300 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ възлиза на близо 88 млн. лв. Общо 12 686 жители ще ползват по-качественото водоснабдяване, над 111 300 ще бъдат с подобрено пречистване на отпадъчните води, което определя проекта като инвестиция в здравето на хората от региона.

„Ако не поддържаме водата, почвата и въздуха чисти, няма какво да оставим на поколенията след нас“, каза кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска и добави, че проектът е ключов за жителите на Долна Митрополия и Тръстеник, защото ще реши дългогодишните проблеми с остарялата ВиК мрежа. Тя призова жителите на двата града за търпение по време на предстоящото сложно изпълнение на проекта.

По проекта ще бъде изцяло модернизирана и ПСОВ-Плевен, въведена в експлоатация през 1990 г. След реконструкцията тя ще поеме отпадъчните води на още 4 населени места – градовете Долна Митрополия и Тръстеник и селата Ясен и Буковлък. Предвижда се анаеробно стабилизиране на получените утайки и производство на биогаз, който ще постъпва в инсталация за производство на ток и топлинна енергия за нуждата на пречиствателното съоръжение.

Важна част от проекта е изграждането на ВиК мрежата на Ясен, Буковлък и Тръстеник, разположени по поречието на р. Вит и в нейния водосбор. Това ще гарантира снабдяването на населението с чиста питейна вода, по-малко загуби по мрежата и качествено пречистване на отпадъчните води.

Кметът на Плевен Георг Спартански посочи, че проектът е не само от българско, но и от европейско значение и призова всички да обединят усилия за предстоящата сериозна работа.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.