Започнаха археологически проучвания край Дамяница, оттам ще минава магистрала

Започнаха проучвания на археологически обект край санданското село Дамяница, през който трябва да минава Лот 3 на автомагистрала "Струма". Трасето ще свързва Благоевград със Сандански. Екип от 30-ет специалисти изследва едно от големите праисторически селища в региона, съществувало 5-то- 6-то хилядолетие преди Христа. За извършване на разкопки, преди да започне строителството по бъдещето трасе на магистралата има подписан договор между Агенция пътна инфраструктура и Националния археологически институт с музей при БАН, предаде БНТ.

Преди 2 години археолозите са определили границите на древното селище край Дамяница. То е на площ около 160 декара. Сега специалистите правят сондажи само на тази част от обекта, която попада в границите на магистралата.

"Около 700 метра по трасето на магистралата и обхващат много важни, интересни периоди от праисторията и от римската епоха. Това са предварителни археологически проучвания на тяхна база ние трябва да преценим каква част от този обект ще бъде застрашена и унищожена от магистралата", съобщи Георги Иванов от НАИМ към БАН.

Праисторическото селище отдавана е известно на учените. Открито преди повече от 30 години по време на българо-полска експедиция. Тогава в екипа е била и археологът Малгожата Кулова, сега отново е на същия обект. Според археолозите откритите досега 200 находки са много ценни. Те са свързани с обредния живот на древните обитатели на селището.

"Имаме вече доста интересна колекция от глави на мъжки фигурки. Тука има врязвания, които приличат на буквата М, така че естествено това е случайно, отгоре върху носа има зиг-заг или може би представя стилизирана змия, но определено покрити са със знаци, дали те носят някаква информация кодирана "най-вероятно", обясни Малгожата Кулова.

Близо 70 безработни лица от съседните села са намерили работа на терена и помагат на археолозите в откриването на древни находки.

Коментари

Задължително поле