Започна Лятната филмомания под звездите на Банско

„Днес, когато технологиите направиха света да изглежда твърде достъпен, съществува общност от хора, които сякаш имат свръх сила, изключителна смелост и дързост. Родени под щастлива звезда, те предизвикват себе си, оцеляват екстремно, достигайки до предели и върхове.

Щастлив съм, че и тази година филмовите разкази за тези хора и за техните преживявания могат да бъдат видяни тук, на площада в Банско.“ С тези думи кметът на Банско Георги Икономов откри Международния фестивал на планинарския филм.

Натали Петрова – организатор на фестивала каза, че изданието включва 12 филма от 11 държави и публиката в Банско има наистина огромната привилегия да ги гледа. Събитието тя посвети на Петър Атанасов – създател на фестивала, който от година е „горе над върховете на Пирин, но сърцето му винаги е туптяло за Банско”.

Филмите са между документално и игрално кино и са носители на множество международни награди.

Организатори на събитието са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.

В публиката беше седнал големият български алпинист Кирил Досков, които заедно с Николай Петков през 1984г изкачи Еверест, и който градоначалникът топло поздрави.

От 24 до 27 юли, всяка вечер от 21 часа, на площада в Банско, любителите на природата и екстремното могат да видят едни от най-зашеметяващите кадри за силата на човешкия дух.

Коментари

Задължително поле