Заработи втори център за детски трансплантации у нас

Втори център за трансплантации на стволови клетки на деца със злокачествени заболявания у нас заработи във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Преди месец екип от клиниката по детска хематология и онкология, ръководен от проф. Игор Резник от йерусалимската болница "Хадасса", извърши първата успешна трансплантация на 6-годишно момиченце, страдащо коремен тумор невробластом.

За целта били ползвани стволови клетки от периферната му кръв, извлечени и замразени миналия ноември. "Детето е изписано, чувства се добре, предстоят му контролни прегледи. Още двама малки пациенти - на 12 и 15 г., чакат същата процедура. Смятаме, че със старта на трансплантациите тук ще помогнем всяко нуждаещо се от този вид терапия дете у нас да получи нужната помощ, без да се налага скъпо лечение в чужбина", обясни доц. Валерия Калева, ръководител на клиниката по детска хематология и онкология.

Досега животоспасяващата процедура, която помага на децата да се възстановят след ударна химиотерапия, се правеше само в столичния ИСУЛ. За 20 г. там са направени около 290 трансплантации от собствени и донорски стволови клетки. Годишно у нас злокачествени заболявания се откриват при 140-160 деца, като 30-35 се нуждаят от точно този вид терапия. "В чужбина тя струва от 50 000 до 150 000 евро и нагоре, но е важно и последващото наблюдение на малките пациенти, защото месеци наред има риск от усложнения", поясни проф. Резник.

У нас трансплантацията на стволови клетки е остойностена на 100 000 лв. и се покрива напълно от МЗ, подчерта доц. Калева. Тя припомни, че центърът в "Св. Марина" работи от 2 г. и досега в него на възрастни пациенти са били направени над 20 автоложни трансплантации на стволови клетки. Догодина се очаква във Варна да бъде извършена и първата от донор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България