Заради болни от COVID-19: Гърция затяга режима за туристи (обзор)

От 15 юли в 00.01 ч. до 29 юли 00.01 ч. гръцките власти ще пропускат само туристи с отрицателен тест за COVID-19, преведен на английски.

От сряда влизаме с отрицателен PCR тест, преведен на английски

Всички възможни сценарии са на масата 

Увеличеният брой на заболели (263) от COVID-19 през последната седмица в Гърция предизвика безпокойство в гръцкото правителство, което предприе извънредни мерки. То не изключва всички възможни сценарии, дори тези за още рестрикции, научи “Труд”.

Последните разпоредби, обнародвани в събота вечерта, са приложими за граничен пункт Промахон. Според тях от 15 юли в 00.01 ч. до 29 юли 00.01 ч. гръцките власти ще пропускат само туристи с отрицателен тест за COVID-19. Резултатът от теста трябва да бъде преведен на английски език и включва трите имена на пътника, номера на паспорта или личната му карта, с които пътува. Ако се установи, че тестът е подправен, лицето ще носи наказателна отговорност.

Друга разпоредба е задължителен QR код, който съдържа пълна информация с данни на лицето, от къде идва и къде отива. Целта на гръцките власти е при евентуално заболяване да се установят контактите на лицето и се прекъсне възможно бързо потенциалното огнище на зараза.

С налагане на 14-дневното ограничаване за влизане в Гърция само на туристи с отрицателен тест, се цели да се ограничи внасянето на зараза от Балканите. Ако след тази негласна карантина пандемията се разрасне от контактите на вече установени заразени туристи, твърде вероятно е да има още по-стриктни мерки, дори затваряне на граница за туристи, научи “Труд”.

Всички възможни сценарии са на масата на гръцкото правителство.

До влизане в сила на новите разпоредби, временно до 15 юли гръцките власти преустановиха издаването на QR код за влизане в Гърция, като от електронната платформа отпаднаха преминаване с автомобил или автобус през Промахон, което практически ще ограничи пътническия поток. Всички онези, които обаче вече разполагат с QR код, могат да пътуват като тест за COVID-19 ще им бъде направен на граничния пункт, след което минават 48 часа в карантина на посоченото място, където отиват до излизане на резултата от теста. Неспазване на карантина се наказва с глоба от 5000 евро.

През всички гранични пунктове с Гърция, ще могат да преминават гръцки граждани, чужденци с документи за работа, собственици на имоти в Гърция, камиони за превоз на товари и лица в командировки, което да е видно от съответните документи. За тях гръцките власти не изискват QR код и тест за COVID-19.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България