Заразените яйца от ЕС стигнаха чак до Хонгконг

Европейската комисия обяви, че заразени с инсектицида фипронил яйца са стигнали до 15 европейски държави.

Опасните яйца са засечени в Белгия, Холандия, Германия, Франция, Швеция, Великобритания, Австрия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Дания.

Кризата е на път да се превърне в глобална, тъй като от Брюксел разкриха, че партиди от опасната стока са стигнали чак до Хонгконг. Министърът на здравеопазването на китайския град заяви, че властите са „засилили“ инспекциите на яйца от Европа, съобщава БГНЕС.

Милиони яйца бяха изтеглени от рафтовете на супермаркетите в цяла Европа, а десетки птицеферми затворени след разразяването на скандала на 1 август.

Въпросът предизвика спор между Белгия, Холандия и Германия, трите страни в епицентъра на кризата, от колко време са знаели за проблема. „Обвинението и порицанието няма да ни донесат нищо и искам да спра това“, каза еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис. „Трябва да работим заедно, за да извлечем необходимите уроци и да продължим напред“.

Фипронил се използва често, за противодействие срещу бълхи, въшки и кърлежи от животни. Инсектицидът обаче е забранен от Европейския съюз да се използва в хранителната промишленост. ЕС настоява, че няма заплаха за човешкото здраве, но Световната здравна организация (СЗО) казва, че когато се яде в големи количества, може да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза на хората.

Коментари

Задължително поле