Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

В Областната администрация във Велико Търново се проведе заседание на Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации на територията на област Велико Търново. Губернаторът проф. д-р Любомира Попова откри заседанието. Комисията бе запозната със ситуацията и предприемането на мерки за предотвратяване проникването на заболяванията Инфлуенца (грип) по птиците, Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете на територията на областта.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с характеристиките и разпространението на тези заболявания.

"Грипът по птиците носи сериозни финансови загуби. Основните мерки за недопускане на неговото разпространение са мерките за биосигурност и ефективното осигуряване транспорта при придвижването на животните. Чумата по дребните преживни животни се появява за пръв път у нас, тя е изключително опасно заболяване, не се налагат карантини и не е удачно прилагането на жива ваксина.

"Основната превантивна мярка за Великотърновска област е недопускането за навлизане на животни. Африканската чума по свинете първо тръгва от Грузия, навлиза в Полша, като последната понася сериозни финансови загуби. Основните мерки са за биосигурност на свинефермите и правилно организирана дейност на ловните организации. Концесионерът на пристанището в град Свищов се е ангажирал да изгради дезинфекционна площадка.", каза д-р Спасов.

Поставянето на електропастири, разрешения за индивидуален лов и премии за отстреляни диви свине са допълнителните мерки, които са взети от РДГ- Велико Търново. Дирекотрът на РДГ Николай Николов уточни, че от 19 юли е налице и забрана за събиране на трюфели.

Комисията взе решение в срок до 27 юли да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки по изпълнение на Заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите във връзка със заболяванията, като се осъществи и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки. Да се обърне особено внимание на ловните дружини за необходимите действия. Да се извършват стриктни проверки на транспортните средства, превозващи дивеч, живи живони, птици и фуражи.

Коментари

Задължително поле