София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Кестените са богати на минерали и витамини Подходящи са за консумация от хора с глутенова нетолерантност

Засилват мерките за борба с морбили, поради взрив на заболяването в Румъния

До края на март общопрактикуващите лекари в област Велико Търново трябва да представят информация в Регионалната здравна инспекция за обхвата на имунизациите срещу морбили, сподели днес пред журналисти д-р Ирина Млъзева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести”. Тя обясни, че ваксината за този вид шарка е задължителна в имунизационния календар от 1969 година. В момента тя се прави на 13-месечна възраст, а реимунизацията е на 12 години.

Джипитата трябва да приготвят справка за обхвата от 13 месеца до 18 години на своите пациенти. Изпратени са и напомнителни писма до болничните заведения в региона за по-внимателно разглеждане на съмнителните случаи. По-прецизна диагностика на инфекциозното заболяване ще се прави в Националната референтна лаборатория. Взрив в област Велико Търново е имало през 2011 година, когато заболелите са били 30, предимно деца. За радост няма смъртен случай.

Имунизационният обхват за морбили на 13-месечните през миналата година е бил 95,95 %, а при 12-годишните – 89.1 процента. В някои от случаите е възможно ваксините да са противопоказни, поради наличие на определено заболяване. Становище да не бъдат поставяни може да даде и специална Областна комисия. Мерките за профилактика на морбили се вземат поради взрив на опасното инфекциозно заболяване в северната ни съседка Румъния, където са регистрирани 3196 случая.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.