Засилват мерките за борба с морбили, поради взрив на заболяването в Румъния

До края на март общопрактикуващите лекари в област Велико Търново трябва да представят информация в Регионалната здравна инспекция за обхвата на имунизациите срещу морбили, сподели днес пред журналисти д-р Ирина Млъзева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести”. Тя обясни, че ваксината за този вид шарка е задължителна в имунизационния календар от 1969 година. В момента тя се прави на 13-месечна възраст, а реимунизацията е на 12 години.

Джипитата трябва да приготвят справка за обхвата от 13 месеца до 18 години на своите пациенти. Изпратени са и напомнителни писма до болничните заведения в региона за по-внимателно разглеждане на съмнителните случаи. По-прецизна диагностика на инфекциозното заболяване ще се прави в Националната референтна лаборатория. Взрив в област Велико Търново е имало през 2011 година, когато заболелите са били 30, предимно деца. За радост няма смъртен случай.

Имунизационният обхват за морбили на 13-месечните през миналата година е бил 95,95 %, а при 12-годишните – 89.1 процента. В някои от случаите е възможно ваксините да са противопоказни, поради наличие на определено заболяване. Становище да не бъдат поставяни може да даде и специална Областна комисия. Мерките за профилактика на морбили се вземат поради взрив на опасното инфекциозно заболяване в северната ни съседка Румъния, където са регистрирани 3196 случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве