Засилено полицейско присъствие в молове, базари и църкви в София по празниците

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници, свързаните с тях почивни дни - зимният туристически сезон и зимната ученическа ваканция - в ОДМВР-София и 12-те районни управления в състава й са предприети комплекс от превантивни мерки за опазване на обществения ред и осигуряване спокойствието на гражданите.

Създадена е организация за своевременно получаване на информация за мястото и характера на провежданите тържества и публични прояви по време на празничните и почивни дни. Проведени са срещи с органите на местното самоуправление и местната администрация за набелязване на съвместни мерки и дейности по опазването на обществения ред и безопасността на движението по пътищата и извършването на проверки на питейни и увеселителни заведения. Планирано е и провеждането на специализирани полицейски операции за превенция и противодействие на правонарушения, съвместно с представители на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, държавни контролни органи и други компетентни институции.

Засилено ще е полицейското присъствие около обектите и местата, където ще се провеждат мероприятия; в районите на големи търговски комплекси, коледни и новогодишни базари, църковни храмове; в районите на автогари, жп гари и други места с масово струпване на хора и др.

Организирани са срещи с представителите на частните охранителни фирми с цел завишаване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните от тях обекти.

Създадена е необходимата организация за осигуряване на безопасността на движението по основните пътни артерии на обслужваната територия преди, по време и след празничните и почивни дни. Допълнителни полицейски екипи ще бъдат разположени по трасетата в дните с интензивен пътнокопоток. Дейността на полицейските служители ще бъде насочена приоритетно към подпомагане и регулиране на трафика и контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. Във всички празнични и почивни дни униформените ще контролират строго скоростните режими, няма да допускат управление на автомобили с концентрация на алкохол в кръвта и/ или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи. Специализирани полицейски операции ще бъдат проведени в районите на увеселителни заведения.

През периода ще се следи и изпълнението на въведените от Агенция „Пътна инфраструктура“ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за автомобили над 12 тона.

Продължава извършването на ежедневни проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи.

Коментари

Задължително поле