Затварят детска градина заради спешни ремонти

Снимка: Архив

Малчуганите са преместени в други забавачки

Затварят детска градина „Червената шапчица“ в Търговище заради спешни ремонти и всички над 100 деца се преместват в други забавачки. Решението е взето от Община Търговище след направено експертно обследване и получено становище, че сградата е в рисково състояние. Тя е строена през 1965 г. и имала дълбоки пукнати в резултат на високи подпочвени води и влага. През годините са правени множество ремонти, включително за отвеждане на повърхностни води.

На сесията на Общинския съвет през декември ще бъде актуализирана капиталовата програма, за да се осигурят средства за изготвянето на инвестиционен проект. Той ще даде яснота за възможните варианти за действие в тази ситуация, както и за нужното финансиране. Възможностите, които се обсъждат, са да се направи укрепване на сградата или тя да се събори и да изгради нова. Обмисляло се и закупуването на т.нар. "типов проект" за обновяването й.

„Досега проблемите в градината са били козметични и категорично не са налагали извеждането на децата. В момента, в който получихме такова сериозно становище, предприехме съответните действия“, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Проведени са срещи с родителите, чиито деца посещават градината и те са запознати със състоянието на сградата.

„Наясно сме, че преместването ще създаде неудобство за родителите, но разчитаме на тяхното разбиране, защото здравето на децата е на първо място“, коментира още д-р Димитров.

От местната администрация уточниха, че е създадена необходимата организация за преместването. По една група ще бъде разпределена в градините „Пчелица“ и „Снежанка“, а две са в детска градина „Приказка“.

Коментари

Задължително поле