Затварят детските градини в Свищов, персоналът не достига

Община Свищов и Общински кризисен щаб предприеха действия за преустановяване работата на детските градини, съобразно общата епидемична ситуация и вземайки под внимание данните на заболелия педагогически и непедагогически персонал, медицинските служители и децата в детските заведения в Свищов.

От общо 811 деца в градините, болни са 102 или 13%, съобщават от Щаба. Общият брой на педагогическите специалисти е 75, като от тях в болничен са  22 или 29 % от общия брой. От 90 души непедагогически персонал 23 или 26 % също са болни. Четирима от общо седмината медицински специалисти в детските градини в общината също са в болничен. 

Тази здравна картина поставя в невъзможност детските градини да организират учебния процес, безопасността и качествените грижи за децата във време на пандемия, мотивират решението си от Общинския кризисен щаб.

Драстично намаления медицински персонал затруднява упражняването на качествен филтър върху здравословното състояние на децата, които пристигат сутрин. Липсата на достатъчно медицински и обслужващ персонал намалява ефективността върху осъществяването на противоепидемичните мерки и дезинфекцията в помещенията.

„Създалата се обстановка поставя в риск здравето на децата, което е управленска отговорност и отговорност на персонала във времето, когато те са в детската градина. Тази отговорност е прекалено голяма, за да бъде пренебрегната. Убедени сме, че поверявайки децата си на чужди грижи, всеки родител има доверие и очаква правилни решения за живота и здравето на детето си, което всъщност е най-важното.
Съжаляваме за неудобството, което изпитват някой семейства при така създадената ситуация, но тя не е по желание, а наложителна и причинява неудобства на всички ни", заявиха от общинската управа на крайдунавския град.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони