Затварят нощните заведения в София от 25 октомври за две седмици

Взехме решение от утре за срок от 2 седмици да бъдат затворени нощните заведения в града. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с общинския щаб.

"По време на срещата обсъдихме актуалната ситуация в столицата и за съжаление тя става все по-тревожна. И днес имаме увеличаване на броя на заразените, и което е по-важно увеличаване на броя на хоспитализираните", каза кметът. "Това изправя пред сериозно предизвикателство здравната система на града ни и затова сме длъжни да предприемем допълнителни мерки и взехме решението за затваряне на заведенията", допълни тя.

"Отправяме препоръка към работодателите да могат да освободят за онлайн работа всички едикипи, които имат възможност да работят от вкъщи. Университетите, там където има възможност, също да преминат на онлайн обучение. Разбира се продължаваме със засиления контрол на носене на маски, спазване на дистанция в гардския транспорт, търговски заведения или навсякъде, където хората се събират. Трябва да направим всичко възможно, за да намалим този темп, защото София влезе трайно в "червената зона", което наистина е много тревожно", каза Фандъкова.

https://www.facebook.com/btvnews/videos/268375337885762

"Смятам и като следваща мярка да бъде преминаването на онлайн обучение на големите ученици, но разбира се това е нещо, което ще обсъдим с образователния министър, каза столичният кмет.

"Ще се разкриват още легла в болниците, но много от медиците са преуморени, освен това доста са заразени или карантинирани. Ситуацията изисква мобилициране на усилията. Към момента има свободни легла, но с темпото, което нараства нуждата от хоспитализация имаме притеснение и затова сме длъжни да се погрижим заедно да не нараства с такъв темп епидемията. Няма здравна система, която да издържи на такъв голям брой заразени  и нуждащи се от лечение", разясни Фандъкова.

"В понеделник съм поканила няколко специалисти от общинските болници, за да ги помоля да направим един екип, който да наблюдава ситуацията и да дава експертни съвети. До момента ние се основаваме на съветите на лекарите и специалистите, допълни тя. 

"Всички лекари, както всеки един от нас, когато бъде установен с положителен резултат - трябва да остане под карантина, съгласно указанията на РЗИ. Апелирам към всички да бъдем отговорни, мерките все още са доста леки", заяви столичният кмет.

Фандъкова допълни, че към момента няма опасност да се затворят общинските болници в града заради недостиг на специалисти. "Трябва да кажа, че в трите общински болници, в които имаме КОВИД-отделения са със запълнен капацитет, предстои увеличаване на леглата", обясни тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България