На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Затлачените дела – “мазолът” на Темида

Истеричната реакция на председателя на СГС и на “агнешкия” Съюз на съдиите срещу прокуратурата – за пореден път показват обвързаността им с олигархичното задкулисие

Затлачените дела за престъпления, за които години, а понякога и цяло десетилетие не стигат, за да преминат през една от трите съдебни инстанции, така щото, каквото и да реши накрая “независимата” Темида, усещането за липсата на справедливост вече трайно ще се е настанила в съзнанието на потърпевшите и техните близки. Мнозинството от българите свързват проблемите в правосъдието с отказа от навременен и справедлив процес. Какъв е смисълът, ако едно дело за убийство не е успяло да стигне до решаване цяло десетилетие след отнемането на човешкия живот и залавянето на извършителя – от една страна, държавата пилее огромен ресурс, за да издържа правоохранителните институции, а от друга страна, жертвите и потърпевшите дори и да получат (в много малки случаи) справедливост, отдавна ще са изгубили вярата във “върховенството на правото”. Хилядите затлачени дела, които съдиите, с помощта на адвокати, а понякога и на прокурори, все успяват да отложат, докато всичко се забрави представляват “мазолът” на съдебната власт.

Да разровиш “Авгиевите обори” на корупцията в съдебната система

Когато в понеделник държавното обвинение разпространи информация, предоставена от административните ръководители на Софийската районна прокуратура и на Софийската градска прокуратура, главният прокурор Сотир Цацаров много ясно си е давал сметката, че настъпва “мазола”, който най-много стяга съдийската номенклатура у нас. Самият Цацаров много добре познава причините, които водят съдебните процеси до затлачване. Преди да стане обвинител №1, Цацаров е дългогодишен съдия и за разлика от софийските съдилища, инстанцията, на която е бил административен ръководител – Окръжен съд-Пловдив – е сочена за пример за отчетливата бързина, в която делата биват решавани, мотивите изписвани, а присъдите – по-често ефективни и трудно оборими на горните съдебни инстанции.

Почти четири години след като пое ръководството на прокуратурата, Цацаров направи това, което цялото общество очакваше от него – да покаже – защо правосъдието у нас не функционира, т.е. да разрови “Авгиевите обори” на корупцията в Темида. Позовавайки се на справки на СРП и на СГП, държавното обвинение посочи, че 342 наказателни дела в Софийския районен съд и 40 наказателни дела в Софийския градски съд се бавят в съдебна фаза вече повече от две години. Част от затлачените дела са дори за убийства.

Истеричният отговор, който дойде скоростно – 24 часа по-късно първо от ръководството на СГС, в лицето на председателя Калоян Топалов, показа, че не просто прокуратурата е настъпила “мазола” на Темида, но го е и спукала. Топалов опита да обори прокуратурата, защото видиш ли, в информацията от държавното обвинение били посочили номерата на преписките, а не на съдебните дела. Реално Топалов “опровергава” твърденията по четири дела от 40. Дори и да допуснем, че са налице известни пропуски или незначителни разминавания, то твърдението на прокуратурата, че има съдебни дела, които се бавят с години в съдебна фаза, няма как да бъдат опровергани, защото това е ноторно известен факт за всеки, който има работа из Софийските съдебни палати. Достатъчно е да проследим историята на процеса за трагичната гибел на две млади жени на софийската улица “Алабин” на метри от Съдебната палата. Десет години след нелепата смърт при срутването на ремонтираща се сграда, съдебният процес още не е преминал дори през първата инстанция – Софийският градски съд. Достатъчен срок, за да се стигне до ситуацията, в която при разпит на свидетели, част от тях вече се отказаха от първоначалните си показания. Трябва да се припомни, че в делото има и политическа нишка – основният подсъдим – собственикът на срутилата се сграда Георги Кирчев е тясно свързан с фамилията на Елена и Иван Костови, чиито политически наследници продължават делото на бившия премиер по атака срещу българското правосъдие и персонално срещу обвинител №1. Атака, която ще спре само в мига, в който за главен прокурор бъде избран посочен от олигархичните кръгове “Агнешките главички” и “Капитал” магистрат.

Олигархичен ПР за “нашите” съдии

Контраатаката на Калоян Топалов, разбира се, незабавно бе яхната от поръчковите медии на олигарсите. Разбираемо, най-агресивен бе отново сайтът на олигарха Огнян Донев. Все пак, фармацевтичният бос е подсъдим за неплащането на над 63 млн. лв. данъци. А делото предстои да се решава именно пред съдебната инстанция, която Топалов ръководи – Софийският градски съд. Факт, който прави обяснимо и защо именно “Клуб Зет” на 31 октомври 2016 г. първи съобщи, че прокурорската проверка за смъртта на съдията Цветан Ценов е приключила по начин, който (засега) сваля съмненията за оказван натиск над самоубилия се магистрат от неговия ръководител – председателят на СГС Калоян Топалов. Кой ли е уведомил точно олигархичното издание, което през последната година работи като ПР-агенция на компрометирания председател на Градския съд. Появяването на “оневиняващия” материал именно в сайта на Огнян Донев, за пореден път потвърждава топлата и пряка връзка, която подсъдимият олигарх има с председателя на важния за него съд. Любопитно ще бъде как Топалов ще обясни, когато стане ясно, че “случайно” Донев получи оправдателна присъда именно на ниво СГС.

За спукването на “мазола” говори и втората очаквана реакция срещу обявеното от прокуратурата – тази на политически зависимия и дискредитиран Съюз на съдиите в България. Верни на себе си, от Съюза на “Агнешките главички” в съдебната система, както вече в Съдебната палата наричат ССБ, за пореден път показаха, че цел №1 за тях е капсулирането на съдиите и поставянето им над всеки друг представител на обществото и на държавната власт. Прокуратурата нямала право да изнася информация за забавени с години съдебни дела, пропищяха от върхушката на ССБ. Същата, която месеци наред, обаче, продължава да укрива броя на членовете в политизираната си организация, а така и да не спазват промените в Закона за съдебната власт, според които магистратите са длъжни да декларират членствата си във всевъзможни сдружения, включително и съсловни, зад които реално се прикриват политически цели.

Неслучилият се преподавател по политически зависимости

Точно заради политически амбиции започна и този скандал, в който главният прокурор, волно или неволно, спука “мазола” на корупцията сред съдийската гилдия. Всичко започна от воплите на проваления бивш заместник-министър на правосъдието и активист на ССБ Петко Петков, който навръх президентските избори, използва близостта си до олигарха Иво Прокопиев и лично ангажира дъщерята на вицепремиера и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова – Лора Филева – да “разкрие” в поръчковия сайт “Дневник”, че не бил избран за преподавател на младши съдии и прокурори в Националния институт на правосъдието. Оказва се, че макар и да е успял да изкара добър резултат на конкурса, като съдия Петков имал забавени дела и ненаписани мотиви. Причина, която е повече от основание да не бъде допускан да менторства на “входа” на съдебната система. Съвсем отделен е въпросът, как политически пристрастен магистрат, какъвто ПеткоПетков дори не крие, че е, може изобщо да има арогантността да настоява да преподава на новопостъпили в системата прокурори, следователи и съдии. А може би точно това е целта – през политически ангажирани преподаватели в НИП, да се работи за осигуряването на политически контрол над правосъдната система, а оттам и поставянето му под контрол от същите олигарси срещу които държавното обвинение трябва да се изправи.

Извънредни мерки за борба с корупцията в съдебната власт

Заради това спукването на “мазола” на Темида трябва да е само началото. Ясно е, че съпротивата на свързаните с адвокатски кантори, а оттам и с олигарси, съдии ще е яростна. Обществото обаче иска бързо и ефективно правосъдие, а по всичко изглежда, че без извънредни мерки, това трудно ще се осъществи. Заради това, докато настоящият парламент все още функционира, би било добре, ако мнозинството приеме поправките, които да разширят правомощията на Специализираната прокуратура и да осигурят възможността делата срещу корупцията по високите етажи на властта и в правосъдието, да се решават от Специализирания наказателен съд. Тогава няма да имаме нужда от “румънски” примери за борба с корупцията, а виновните ще бъдат бързо разпознати по истеричните им реакции за всяко действие на Цацаров и колегите му от държавното обвинение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Браво за статията! Отдавна трябваше да се каже всичко това, а не разни нереализирани лекета като Топалов да задоволяват Егото си на гърба на съда, в т.ч. И скандалните адв. Иван Тодоров (Георгиев, Тодоров и Ко.) и Лозан Панов, който са ООД! Те са мафията в съда!

  2. вън на Топалов от съдебната система! Защо ВСС не го отсрани! Хора се самообиват в този съд, кой го пази този идиот?!? Защо не разследвате назначенията на персонала, как Софийски градски съд се превърна в Районен съд , това е най-голямото падение на съда ! Няма вече авторитета на Градски съд, вече е картофено поле!

  3. Вярно ли е, че още Иван Тодоров айдуката, назначил Лозан Панов за шеф на ВКС и Калоян Топалов за шеф на СГС, сега се цели да става и шеф на Висш Адвокатски съвет чрез ИКАР. А ИКАР сдружението на „ранобудния“ протестър Кристиан Таков (част от „цветната революция“ модел на „Сорос“) заради, което е награден и е получил Указ от Плевнелиев (част от криминалната структура за корупция в България – „Агнишките главички“ ) по силата, на който е станал негов съветник. Естествено Таков (е издържан от „Сорос“) нещо което типично в стила на Радан Кънев (друг храненик на „Сорос“) отрича по 10 пъти на ден.

  4. ИСКАМЕ РЕФОРМА В СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД. ТОПАЛОВ НЕ СЕ СПРАВЯ, НЯКА УПРАВЛЕНСКИ КАЧЕСТВА, НЯМА И МОРАЛНИ ТАКИВА. ИСКАМЕ СПЕШНО РАСЛЕДВАНЕ НА ВСС И ОТСТРАНЯВАНЕТО МУ ДО ТОГАВА, А МЕЖДУВРЕМЕННО, НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВ И.Д. НА СЪДА. НАПРИМЕР ВЕЛИЧКА ЦАНОВА.

  5. Единственият белег за разум в статията е, че авторът е избрал да остане анонимен. Толкова е неграмотно и лъжливо, че напомня за последния ви „удар“ с текста на Кошлуков. Цацаров, засрами се! И в поръчките трябва да има малко стил и следи от истина!

  6. Do koga?ZAEMAT LI POSTOVETE STAVAT NEUZNAVAEMI.I NE SAMO VICHITE.
    OTIVAM PO RABOTA VAV VARNENSKA PROKURATURA.MLAD PROKUROR,RAZGOVARIA SAS VAZRASTNA JENA I TAKA IA XOKA,CHE ME XFANA SRAM I ME XVANA JAL.GOVORECHE I NA TI ISKACHE DA I KAJE CHE KATO NE RAZBIRA,KADE E TRAGNALA-TOI NIAMAL VREME DA OBESNIAVA NA XORA,KOITO NE GO RAZBIRAT.SRAM! BECHE MLAD I UTRE MOJECHE DA E OT TEZI SAMOIZIAJDACHTISE,ZA KOITO SE SPOMENAVA PO GORE.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.