Захарова: Посолството на Украйна в САЩ вербува наемници

Приетите от Европейския съюз незаконни санкции са абсолютно неприложими в тази ситуация, а прилагането на тези санкции за транзит до Калининград противоречи на основните документи, настоя говорителят на Путин, Дмитрий Песков.

Според Кремъл Вашингтон нарочно си затваря очите

Световната продоволствена криза била заради грешките на Запада

Украйна трябва да освободи чуждите кораби

Посолството на Украйна във Вашингтон вербува американски граждани за участие във военни действия на територията на Украйна, Донецката и Луганската народни републики. Пренебрегването на това от страна на САЩ показва, че те са готови да разпалят конфликта, за да победят Русия. Това заяви в писмен коментар говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от руските информационни агенции.

“Считаме съдействието на американските власти в подобни дейности като поредното доказателство, че Вашингтон не е заинтересован от разрешаването на украинската криза, а напротив, се стреми да подклажда конфликта, целейки стратегическото поражение на Русия”, каза Мария Захарова.

Говорителят добави, че според американските медии след началото на руската инвазия в Украйна около 20 000 американци са изразили готовност да помогнат на Киев, а украинската дипломатическа мисия е регистрирала официално над 6 000 молби.
По-рано руският външен министър Сергей Лавров коментира, че няма връзка между “специалната военна операция” на Русия в Украйна и продоволствената криза в света.

Според него Турция и ООН щяха отдавна да са осъществили успешно плановете си за извеждането на зърнените запаси на Украйна, ако Киев и партньорите от Запада бяха премахнали проблема с разминирането на черноморските пристанища.
“Опитите да се направи универсална трагедия от количеството зърно, което остава в Украйна, са абсолютно безскрупулна теза, защото всеки знае, че това зърно съставлява по-малко от 1% от световното производство на пшеница и други зърнени култури”, каза руският външен министър.

Той добави, че е важно да се принуди Украйна да даде изход на чужди кораби, “които са там като заложници”, а не да се използва този проблем като маневра, която отвлича вниманието от грешките на западните страни в различни индустрии.
Руски медии припомнят, че в началото на юни “Ню Йорк Таймс” написа, че властите на САЩ са изпратили предупредително съобщение до 14 страни, в което се твърди, че Русия се опитва да продаде зърно, за което се твърди, че е откраднато в Украйна.

След руската инвазия в Украйна редица държави наложиха санкции срещу Русия, което доведе до логистични проблеми, включително с доставките на зърно, и повишаване на цените на храните. Заради блокираните морски пътища и пристанища, близо 4,5 милиона тона зърно, в момента се намират в пристанищата на Украйна, но не могат да бъдат изнесени от страната. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза, че Брюксел ще помогне на Украйна да изпразни своите складове за зърно, за да освободи място за нова реколта.

От страх да не попаднат в руски ръце

Гаубиците доставени на Украйна без GPS

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви в сряда, че Украйна е дала гаранции, че доставяните ѝ оръжия ще бъдат използвани само за отбрана, без да се обстрелва руска територия.

Западните страни са доставили на Украйна гаубици M777 без GPS системи, опасявайки се, че оръжията ще попаднат в ръцете на руските военни. Това съобщава източник на специализираното издание LIGA.net от Министерството на отбраната на Украйна, цитиран и от РИА Новости.

“GPS системата от гаубиците M777, които Украйна получи от западни партньори, е била премахната тъй като правителствата и производителите имат резерви относно съхранението на технологии, тъй като има разбиране, че по време на войната някои видове оръжия могат да бъдат заловени от Русия”, уточнява агенцията.

По-рано в четвъртък говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че Москва внимателно следи всички случаи с използвани западни оръжия в Украйна.

“Ние внимателно записваме всички случаи с използването на тези оръжия, така че ако някое от тези оръжия достигне фронтовата линия и не бъде унищожено от нашите военни, ще проследим как се използва”, каза той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа