Офисите носят доходност от 7,75% Интересът е фокусиран върху София

Светослав Малинов ще гласува „против“ пакета „Мобилност“

Ашли Греъм обича да си повтаря, че е красива

Защо жените са по-лоши от престъпниците?

Петър Стойчев: Когато спечелиш едно състезание, организмът се възстановява изключително бързо

Вучич заяви, че Сърбия е все по-близо до предсрочни избори

Купуват имоти в курорти за краткосрочно отдаване Лятото също привлича туристи в планините

Църквата почита св. Архангел Гавриил

Парламентът окончателно обсъжда промените в Изборния кодекс

Венецуела отново остана без ток

Температурите тръгват надолу На много места в страната днес ще има краткотрайни валежи

Алманах разказва какво е да си рицар Събират в книга историята на Велик Приорат България, ценностите и кодекса, които членовете му следват

Кремъл готов да подобри връзките си със САЩ

Фирма на жената на Лозан Панов купила от „Артекс“ четиристаен апартамент и два гаража за 225 евро на квадрат

Румен Радев ще се срещне с президента на Египет

Защо е необходимо да планираме месечния си бюджет?

Всеки, който работи, получават пари и има разходи, би трябвало да планира своя месечен бюджет. Това важи още повече за хората, които имат семейства и съответно по-големи разходи.

Тук ще ви представим 5 причини защо е необходимо да планираме своя семеен бюджет.

Причина №1: Месечният бюджет е необходим, за да има ред в семейството.
Ако смятате, че с почването на високоплатена работа ще разполагате с много пари, всъщност грешите. С многото пари идват и по-големи разходи и това е доказан факт. Ще разполагате с достатъчно пари, едва когато успеете да въведете ред в разходите си: какви пера покриват те и какви са вашите цели и мечти.

Причина №2: Месечния бюджет е необходим, за да „зашиете дупките“ в джобовете си.
За да не е портфейлът и джобът ви с множество дупки, през които изтичат парите ви, е необходимо да планирате вашия месечен бюджет, като се помъчите да контролирате изразходването на всеки лев и дори на всяка стотинка. В противен случай ще губите от 10 до 40% от парите си, без да знаете къде точно отиват – дали това ще са банички, дъвки, безалкохолно, кафе и други непланирани разходи.

Често когато хората нямат планиран месечен бюджет, изразходват парите от заплатата си през първите две или три седмици, след което едва изкарват до следващата заплата. И понеже изпадат в затруднено положение, не са малко и тези, които посягат към нови SMS заеми (nya sms lån) или друг вид кредити и с течение на времето натрупат негативна кредитна история. И въпреки че има кредитни фирми, които ще ви позволят да наемете пари с негативна кредитна история (låna med betalningsanmärkning), съгласете се, че това далеч не е най-добрият вариант, тъй като има голяма вероятност да изпадате в дори още по-голямо затруднение.

Причина №3: Месечният бюджет е необходим за категоризиране на покупките по важност.
Когато започнете да водите свой семеен или личен месечен бюджет в продължение на поне три месеца, ще забележите как огромен процент от заплатата ви отива за удоволствия, колко малко пари остават за хранителни продукти и задължителни разходи като заплащане на квартира, данъци, ток, вода, телефон и други. Когато направите тази равносметка, трябва да се замислите кое е по-важно – да се забавлявате или да вложите в своето обучение и израстване. В зависимост от това какви са вашите цели, там ще отиват и парите ви.

Причина №4: Хората, които водят месечен бюджет, са по-умни и успешни.
Месечният бюджет позволява на тези хора да се замислят кое е важно в живота им и за бъдещето им и именно в него влагат от средствата си. Те обикновено се насочват към натрупване на умения и знания, които ще им доведат до професионално израстване, по-голяма ефективност в работата, вместо просто да се отпуснат по течението на живота и да се оставят на случайността.

Причина №5: Месечният бюджет е необходим за реализиране на мечтите колкото се може по-бързо.
Хората, които не планират своя месечен бюджет, обикновено изхарчват цялата си заплата за месеца и не заделят от нея страна. Когато започнете да запушвате дупките в портфейла си, през които парите ви изтичат за ненужни неща, остават достатъчно пари, които да вложите в осъществяването на мечтите си.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Как да планираш месечния си бюджет като не знаеш каква сметка ще ти тръсне ЧЕЗ, Еенрго Про и ЕВН ли беше там, те винаги ще ти надпишат сметката със сто двеста лева, и за вода ще ти надпишат сметката, за телефон също ще ти надпишат сметката. Цената на всички продукти расте заради електричество и газ. Как да планираш месечния бюджет? Да не ни маносват крадците с тъпи статии и съвети.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.