Защо Лондон дърпа тигъра за опашката?

Борис Джонсън ще моли европейците за помощ

Иран отвръща на удара

Британското правителство само предизвика кризата с Иран и петролните танкери. Сега Борис Джонсън ще моли европейците за подкрепа, а после ще ги обижда, лъже и мами.

„Който връзва звънче за опашката на тигъра, после трябва и да го отвърже“ - гласи една китайска поговорка. Точно в това положение се намира британското правителство. Преди 2 седмици то арестува край Гибралтар ирански танкер с петрол, който вероятно се бе отправил към Сирия, в нарушение на санкциите. Сигналът явно е дошъл от тайните служби на САЩ, а британците са постъпили като верен съюзник.

Както можеше и да се очаква, Иран отвърна на удара и в петък плени британския танкер „Стена Имперо“ в Ормузкия проток. Лондон обяви акцията за пиратска, но явно знае, че сам е предизвикал този сблъсък, и че сега му трябва помощ, за да се справи с „тигъра“.

Това е двойната стратегия на британците към Иран. Те от една страна поддържат европейската политика да се опази ядреното споразумен.ие с Техерани не са съгласни с решението на американския президент Тръмп да го суспендира. Европейските столици вече месеци наред се опитват да намерят обходен път покрай жестоките американски санкции и да опазят договора с Иран.

От друга страна обаче Лондон прави мили очи на Вашингтон като съюзник. Правителството в Уестминстър, което тъй или иначе гледа само пъпа си и се занимава само с Брекзит, стана лесна жертва на съветника по националната сигурност на САЩ Джон Болтън - най-опасния ястреб в Белия дом. Великобритания допусна да бъде въвлечена във военна конфронтация в региона, а тази опасност надвисва над главите и на европейските u съюзници.

Париж и Берлин, които са сред подписалите ядреното споразумение с Иран, не влизат доброволно в сегашната ситуация. Най-добре ще е да седнат край масата за преговори и кризата да се реши чрез размяна на пленените танкери.

Коментари

Задължително поле