Защо не трябва да празнуваме 40-тия си рожден ден

Има много неизвестни в нашия живот, като част от тях са свързани с различни знаци и суеверия. Откъде идват те и защо хората сляпо следват тези заповеди не е ясно. Мнозина вярват, че  40-тата годишнина не трябва да се празнува. Причината е в поверие достигнало до нас още от древността. Тайните причини за тази забраната се разглеждат главно от представители на различни религии и езотерики.

При картите Таро във всички случаи числото 40 означава смърт. И значението на 40-годишнината също се идентифицира с подобно значение.

Представителите на църквата заемат различна позиция. В Библията ще намерите много събития, които по някакъв начин са свързани с числото 40, но те не носят отрицателни окраски.

Да се отложи настъпването на старостта

Ако прегледаме историческите биографични описания, ще намерим бележки, че в стари времена много рядко хората са живели до тази възраст, а онези, които успявали да надхвърлят 40-те се смятали за хора на преклонна възраст.

Следователно отхвърлянето на шумното честване на 40-тата годишнина просто означава желание да се отложи настъпването на старостта и, естествено, да се удължи нечий живот.

Но ако мислите рационално, 40 години е времето, когато преосмисляме това, което сме преживели, така че душата, ни като че ли, преминава от едно състояние в друго. В този момент нашият ангел пазител ни напуска, давайки ни право да вървим самостоятелно по жизнения си път. Натрупали сме необходимия опит и сме постигнали съответната мъдрост, можем да издържаме на всички изненади и неприятности.

Причините, които не са ни известни и не са напълно доказани, сочат, че празнувайки 40-тата си годишнина, ние разпространяваме нещастие. То е различни по своето значение и смисъл - ще се нараним, ще ни блъсне кола, любимия човек ще ни напусне завинаги. Но всичко това може да се случи във всеки друг момент от живота ни. Това за пореден път потвърждава факта, че предразсъдъците са много страшни, ако напълно контролират мислите ни.

Опасна връзка със смъртта

Общоприето е, че жените не могат да празнуват такава годишнина, тъй като ги заплашват сериозни отрицателни последици. Най-често тази възраст се смята за повратна в живота на дамите, тъй като настъпват известни промени в тялото им. През този период биоритмите му претърпяват сериозни катаклизми. Климаксът се приближава и нежната половина от човечеството все повече страда от лошо общо здравословно състояние, депресии, агресивно поведение, раздразнително състояние, увеличение на белите коси и появата на първите бръчки. За съжаление, не можем да се противопоставим на тези неприятни промени.

Според народните поверия, ако жената отпразнува 40-годишния си юбилей с голямо и пищно празненство, съсипва тялото си със собствените си ръце и стимулира изчезването на цялата възможна жизнена енергия.

Почти същите са поверията и за мъжете. Защо не може да празнуваш 40 години, когато се чувстваш силен и уверен? Според една от версиите, това ще бъде последната годишнина за мъжа. Никой няма да доживее до следващия си рожден ден, поради сериозно и внезапно заболяване. Няма научни доказателства за подобни суеверия. Но многобройните житейски ситуации, които мнозина приписват на прости съвпадения, доказват, че са верни. Чествайки 40-тия си рожден ден, човек освобождава своя небесен ангел в „свободно плуване“ и започва опасна връзка със смъртта.

Църквата е против суеверията

Авторитетните представители на Църквата казват, че страхът от 40-тата годишнина е обикновен човешки страх. Самото число 40 често се споменава във връзка със смъртта. Именно след този период се препоръчва да се посети гроба на починалия и да се направи панахида. Но църквата не вярва, че датата има изключително негативен ефект. Това суеверие е глупост, от която не бива да се страхуваме. Духовниците казват, че по тази логика дори 33-тата годишнина човек не бива да празнува. Защо тази цифра? Защото именно на тази възраст Христос умира. Но въпреки това този празник не обижда висшите сили и не е в състояние да донесе нещастия и страдания. Църквата счита всички предразсъдъци за голям грях, затова нека се наслаждаваме на всяка година, която Бог ни е подарил.

Представителите на астрологията са убедени, че 40 години са черта, обещаваща кризисни моменти в човешкия живот. В този повратен момент Уран започва да разпространява влиянието си върху съдбата и живота. Най-често това заплашва с радикални промени и различни събития. Плавният и премерен живот ни отпуска и често не ценим това, което имаме. Според астролозите именно през този период ние попадаме под влиянието на Плутон. Планетата се отразява негативно върху нас и предполага: обща криза, опасна болест, раздяла с любимите си хора или развод, несъстоятелност.

Четиридесетгодишни хора влизат в квадрат, наречен „от Нептун към Нептун“. Те променят житейските си принципи и това често напомня глупавото хвърляне от страна на друга. Ето защо представители на астрологията препоръчват празнуването на 40-годишнината в спокойна, уравновесена атмосфера. Те вярват, че това ще позволи кризата в тази епоха да приключи безопасно и без ексцесии.

Съвременната наука също има своето мнение що се отнася до 40-тата годишнина. На тази възраст настъпват промени в съзнанието. Именно за това в миналото се е препоръчвало избягването на празника, за да върви по-гладко пътят на човек.

Наскоро пък стана ясно, че развитието на човешкия мозък завършва именно на 40, а не както се смяташе до скоро - в детството. Формирането на префронталната кора завършва именно в този период. Това означава, че дотогава можем да придобиваме знания, които да използваме до края на живота си.

Коментари

Задължително поле