Защо са изхвърлили Томи да умре като куче?

Близки на загиналото дете носеха неговата снимка на протеста пред полицейското управление в Мездра днес.

Близки на убитото 8-годишно дете от Мездра на протест 

Версия: Момче гръмнало приятеля си, после извлякло тялото му на улицата 

Подозират и майката като съучастник

“Не може едно ранено дете да го изхвърлиш по гащички да умре в студа на улицата. Така куче не може да се изхвърли, камо ли дете. Ако се бяха обадили за линейка, или го бяха закарали на Спешна помощ, то можеше да бъде спасено!” Така говореха гневно близки и родственици на 8-годишния Томи, които днес сутринта се събраха на протест пред Районно полицейско управление в Мездра.

Полицаи пазеха и днес на улицата, където е било намерено тялото на 8-годишния Томи. В средата на снимката - къщата на Димитър Й., в която е бил фаталният изстрел.

Като съобщи “Труд”, към 17 ч в петък на улица в Мездра момчето бе намерено в локва кръв на улицата. Томи Бориславов има огнестрелна рана на врата, която засягала сънната му артерия. Бил само по чорапи и по гащета. Виждало се ясно, че тялото е влачено дотам.

Основната версия на разследването е, че Томи бил на гости на 8-годишния К. Й. И двете деца си играли с ловните пушки и патроните на бащата Димитър Й. Оръжията и боеприпасите били законни, но без какъвто и да е надзор в мазето на къщата. Смята се, че К. Й. неволно е прострелял Томи, след което е опитал да прикрие следите. Извлякъл тялото му на улицата, с леген и гъба измивал кръвта.

Днес не стана ясно дали фаталният изстрел е бил в мазето или в други части на къщата и къде по това време са се намирали бащата и майката на К. Й. Възможно ли е било да не чуят гърмежа при положение, че съседите са го чули? Помагали ли са родителите на детето си да прикрие престъплението, вместо да направят всичко възможно Томи да получи лекарска помощ?

Дядото Тома Томов от името на роднините заяви, че тя нямат упреци към местните полицаи и прокурори, но имат тези и други въпроси, за които искат разговарят с главния прокурор Иван Гешев.

По случая е обвинен и задържан бащата Димитър, по прякор Митко Бирата, но според близките на на Томи, вина има и майката на К. Й. Тя не била разпитвана, защото твърдяла, че не знае български, въпреки че от 30 години живее у нас.

Ромският лидер Тома Томов: Това семейство прикрива истината

“Имаме въпроси към главния прокурор за убийството на моя внук Томи. Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство - убийство, събличане на жертвата, влачене, оставяне на тротоара, прикриване на истината”, обясни бившият депутат от БСП и лидер на партия “Рома” Тома Томов. В миналото той бе и районен прокурор на Оряхово.

По спешност

Психолози пратени при другото дете

Държавната агенция за закрила на детето е предприела действия по предоставяне на кризисна интервенция, като екип от психолози вече работи в Мездра с другото дете К. Й. При необходимост ще бъде оказана помощ и подкрепа на техни съученици и роднини.

Кризисната интервенция се прилага при критични и стресови събития. Тя съчетава подходящи напътствия, умело слушане, емпатия, успокояване и вдъхване на увереност, както и даване на подходящи практически съвети, обясниха от агенцията за закрила на детето. Там има сформиран екип от външни експерти психолози, подготвени за този вид помощ.

Коментари

Задължително поле