Защо Черна гора благодари на България

Илияна Йотова разговаря с премиера на Черна гора Душко Маркович.

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи комплименти за страната ни на най-високо ниво

Ние сме най-добрият лобист на Западните Балкани

Може би са прави тези, които казват, че точно извън границите ни можеш да усетиш отношението на нашите съседи към България и това, което тя прави за развитието на региона, в който живеем. Темата за Западните Балкани бе наложена от страната ни по време на българското европредседателство и тя продължава да се развива и днес. Това се видя ярко по време на работното посещение на вицепрезидента Илияна Йотова в Черна гора миналата седмица и всички срещи, които тя имаше с най-високопоставените политици на малката балканска държава.

Само за няколко дни в Подгорица България бе спомената десетки пъти с толкова голямо уважение и с надеждата, че точно ние ще успеем освен да подадем ръка, но и да убедим европартньорите ни в европейското бъдеще на Черна гора и на останалите страни, които искат да станат част от голямото европейско семейство. Отчетена бе по достойнство и ролята ни на страна, която прави всичко възможно за запазване на мира и стабилността на Балканите.

Главната роля на вицепрезидента Йотова в голямата международна конференция на тема „Геополитика и Западните Балкани: поглед от региона“, на която тя бе основен говорител, предизвика много позитивни реакции от страна на участниците от няколко балкански страни. „Мястото на страните от Западните Балкани е в Европейския съюз. Погледнете картата и ще се убедите - без тясно сътрудничество със Западните Балкани Европа не може да бъде световен лидер в политическо и икономическо отношение, в сигурността.“ Тази категорична позиция, която вицепрезидентът заяви на форума в черногорската столица Подгорица, бе посрещната с много позитивни реакции, а цялото слово на Илияна Йотова бе оценено изключително високо.

В него тя разви и идеи за бъдещето на Западните Балкани и как държавите от региона да си сътрудничат. „На Балканите няма място за прекрояване на граници, достатъчно сме изпатили. Има място за премахване на граници, за свободното движение на хора, за развитие, за сътрудничество и общи проекти“, посочи тя пред участниците. А думите й, с които тя акцентира с убеденост, че не трябва да се допуска нов Берлински конгрес за подялба на територии и разделение, се чуха много силно на фона на случващото се през последния месец в Косово. Точно този проблем, който може да взриви за пореден път мира и спокойствието по нашите земи, бе коментиран от всички. Българският вицепрезидент отбеляза горчивата истина, че Западните Балкани винаги са били върху тлееща жарава, а върху тях тежи сянката на „тихата война“ - за идентичност, за „свои и чужди“, за подялбата на национални герои, за подялбата на история. Затова постигнатото трябва да се пази, много лесно е да се подпали националистическия огън. Йотова недвусмислено посочи още, че са недопустими двойните стандарти, разделянето на ЕС на оси, на център и периферия. Разбира се такава политика няма как да не увеличава броя на евроскептиците.

Не закъсняха и реакциите след подобни думи. Първите думи на председателя на външната комисия в парламента на Черна гора Андрия Николич бяха: „За пръв път на такъв голям форум политик от високо европейско ниво прави толкова точен анализ с брилянтна визия за бъдещето на ЕС и на Западните Балкани“. След думите му българският посланик в Подгорица д-р Меглена Плугчиева не скри емоцията си пред малката група български журналисти, между които и представител на „Труд“, и посочи, че експертите и политиците тук „виждат в нас повече от партньор, а споделения възторг от словото на г-жа Йотова е комплимент за нея и за България“. Между другото г-жа Плугчиева, която е само от няколко месеца в Подгорица, вече достатъчно добре се е запознала с политиката и най-видните й представители в малката страна, които не скриха пред медиите възхищението и задоволството си от работата с опитния български дипломат.

Няма да скрия, че да чуеш такива думи за български политици, при това казани искрено и без фалш, е доста приятно. Още по-силни коментари последваха и на срещите с първите хора на Черна гора. И президентът Мило Джуканович, който излезе с изявление лично пред медиите с Илияна Йотова, и премиерът Душко Маркович, както и външният министър Сърджан Дарманович посочиха точно това като акцент: „Благодарим на България за всичко, което прави за европейското бъдеще на региона и за нас, черногорците“. В поредицата разговори на Илияна Йотова изникна още един и той бе по молба на Андрия Николич, който даде специално интервю за българските медии и изрично посочи заслугите на България за политиката й за Западните Балкани.

Разбира се, проблемът, който стои на дневен ред е Косово. Точно той бе коментиран с голяма загриженост от всички участници по време на международния форум, на който участваха видни експерти от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и България.

На въпрос на „Труд“ дали случващото се около Косово отново няма да предизвика Балканите да станат буре с барут, г-н Андрия Николич припомни, че на всеки 20-30 години се възобновява нестабилността и затова трябва да се работи за поддържане на добросъседските взаимоотношения. Но за това трябва да бъдат предупредени много внимателно европейските ни партньори, които се очаква да подкрепят усилията на страните от региона. Той, че „Черна гора би подкрепила дори непопулярно решение, ако бъде постигнато между Косово и Сърбия, само и само да има мир и стабилност. Другият наш представител на конференцията г-н Любомир Кючуков - бивш зам.-външен министър и дипломат от кариерата, изрично посочи, че ще бъде парадокс ако Русия, Китай и Турция станат ключови двигатели на процесите на Балканите, където за съжаление няма политически диалог.

Премиерът Душко Маркович също показа изключително отношение към България, като на срещата си с вицепрезидента Йотова заяви категоричната позиция на Черна гора, че „на срещата на Берлинския процес в Познан България трябва да стане редовен член в този формат, тъй като страната ни е показала, че има способността и визията за развитието на Западните Балкани“.

Точно по време на такива посещения човек може да разбере, да усети отношението към България и свършеното от нея. Макар и малка и все още недостатъчно позната за нас, Черна гора е страна, която има същите проблеми като нас, която в преговорния процес с ЕС, има нужда от подкрепа. Стабилността на Балканите би дала стабилност и на Европейския съюз.

И малко любопитна информация за Черна гора - тя е с площ от 13 800 кв. километра, има само 620 000 жители, близо 75% са православни християни. В столицата Подгорица живеят около 140 000 души. Малката балканска страна разчита като нас много на туризма, има 300 км крайбрежна ивица, а броят на туристите й в момента със сигурност надвишава туристите в България. Най-големите им курорти - Будва, Котор и Пераст, са пълни с руснаци (най-много), скандинавци, сърби и западноевропейци. А по време на посещението на вицепрезидента Илияна Йотова температурите там достигнаха 43 градуса.

Коментари

Задължително поле