Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

За казуса с посланика на Венецуела България няма с кого да преговаря

„Посланичката“ на Гуайдо г-ца Естефания Мелендес.

„Посланичката“ на Гуайдо г-ца Естефания Мелендес.

Защо трябваше да признаваме Гуайдо за президент?

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че правителството му преговаря от месеци с администрацията на президента на САЩ. И тъй като България също призна за държавен глава самообявилия се за президент Хуан Гуайдо, сме свидетели на една малко странна бутафория. Венецуела има посолство в България, посланик е Ориета Капони. Външното ни министерство не комуникира с нея, но и няма основание да я обяви персона нон грата.

От своя страна Гуайдо назначи Естефания Мелендес, живееща от 10 години в България, за посланик на Венецуела нас. Но за да бъде акредитирана като посланик, тя трябва да представи акредитивните си писма във външно министерство, и след това и на българския президент. Такива тя няма и сама признава, че не може да бъде действащ посланик, „тъй като за целта… Мадуро не бива повече да бъде президент“.

Гуайдо, силно подкрепен от САЩ и други страни, направи редица неуспешни опити да свали Мадуро и да заеме неговото място. И в резултат, САЩ са решили да преговарят с Мадуро, което на практика означава, че го признават като държавен глава. Което пък означава, че нашето външно министерство се оказва в необрано лозе. Вече не признава г-жа Капони за посланик, но и не я закача. От друга страна не признава г-ца Мелендес за посланик и няма как да комуникира и с нея.

А ако възникне въпрос в областта на междудържавните ни отношения с Венецуела, Външното ни министерство няма с кого да го обсъди и реши. Официално България е избрала Бразилия да представлява интересите ни във Венецуела, но самата Бразилия призна Гуайдо за президент, така че не може да се разчита на съдействие на тази страна.

Освен да постъпим като американците и ако ни се наложи и ние да проведем преговори с Мадуро. Но ако го направим, защо трябваше да признаваме Гуайдо за президент?

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.