За кражби и инциденти звънят първо на кмета

Кметът Светослав Райков е с приемно време всеки ден, ако 1 час е в кабинета, 2 часа след това обикаля селото.

Думата му тежи еднакво пред българи, цигани и турци

Светослав Райков и ДПС вдигнаха църква за българи и роми християни

В най-проблемното село на административната територия на община Варна есенното ежедневие изглежда някак спокойно. В Каменар живеят близо 3000 жители, от които 2200-2300 роми, останалите са българи и турци. Кметът Светослав Райков е също от ромски произход и се пуска за пореден шести мандат, издигнат и този път от ДПС. Срещу него единствената партия, която изправя опонент, е БСП, а кандидатът й Милен Маринов, както го определиха местните, „е кикбоксьор и нещо бърка политика със спорта“. Кметът Светослав Райков, макар и в отпуск, продължава да дава денонощен „наряд“ при възникнали проблеми или инциденти в селото. От години хората са свикнали да звънят първо на него преди да търсят полиция или Спешна помощ. Но не е местният шериф, който всява страх, той действа с авторитет и дума, която тежи еднакво пред българи, роми и турци.

Последният случай е с таксиметров шофьор, който докарал клиент до селото, но циганинът от благодарност, прибирайки чувала си от багажника, задигнал и личната му чанта с документи. След сигнал до кмета веднага е открит крадецът, който се разкаял и върнал доброволно плячката си на собственика u сред овации и ръкопляскания на поне двадесетина ромчета, станали свидетели на случката. Посред нощ и други таксиджии са вдигали по тревога Райков, когато негови съселяни, отказват да си платят сметката за превоза.“Казвам им да звънят първо в полицията, а те мен търсят“, казва кметът, който винаги пристига на мястото на инцидента преди униформените.

С негови усилия за християните през 2008-2009 г. беше изградена новата църква „Св. Петка“, като строителството е финансирано изцяло от ДПС. На Петковден - 14 октомври, е празникът на Каменар, който събира жители и гости. Тогава почитат и паметта на 12-те загинали бойци от селото във войните за национално освобождение и обединение на България. Паметникът им в центъра е издигнат преди няколко години от Инцициативен комитет и с участието на общинския съветник от Варна Костадин Костадинов.

Най-големият проблем в селото е слабото водоподаване и липса на канализация. Когато се изграждала ромската махала, не се е предвидило такова голямо пренаселване с хора, дошли от варненския квартал „Максуда“. Сега има надежда да се реши дългогодишният проблем не само на Каменар, но и в няколко квартала и местности на морската столица с одобрения вече проект за 138,4 млн.лева, който ВиК Варна защити успешно. До 2023 г. в селото трябва да се прокарат 10 км канализация и 13 км водопроводи, а улиците да се ремонтират и асфалтират. Следващият мандат трябва да се направят две нови детски площадки, а и да се постегне последно ремонтираната, защото вандалите са посегнали на нея. Голямата сграда на ОУ " Добри Войников“ също се нуждае от реконструкция. Някога строено за много ученици, сега е посещавано от 230, а поне стотина деца от селото са последвали родителите си, отишли на гурбет в чужбина. Двама от възпитаниците на школото вече са местна гордост, защото продължили да учат и завършили средно образование във Варна. А шестокласникът Сашо Надеждов спечели награда за есе в конкурса „Големи и малки семейни истории“ на Международния литературен фестивал „Варна лит“, чийто организатор е писателят Захари Карабашлиев.

Кметът е готов с проект и е започнала процедурата за изграждане на полицейски участък на мястото на сегашната здравна служба, която ще бъде преместена в съседна сграда. Финансирането от 80 000 лева е осигурено от бюджета на община Варна. Полиция идва всеки ден в селото, работим изключително добре с II РПУ Варна, но трябва да има постоянно униформени, смята Светослав Райков. Той не крие, че се краде от дворовете в българската, а и в ромската махала. Но голямата напаст сега са наркодилърите, които пласират дрога и сред малолетните. Продават масово „кристали“ и марихуана, имаше миналата седмица акция на полицията, но не откри нищо, каза кметът. Скандалите в селото се провокират най-много от друсаните младежи, които стават дръзки и цинични и създават напрежение.

Каменар става интересен за фирми и инвеститори, защото предлага общински терени. Парцелите от 500-600 квадрата вървят между 15 000 и 20 000 лв. Селото е само на 4-5 км от Варна, пътят до него е хубав, асфалтиран и не е опасен при тежки зими. Намира се във Франгенското плато и затова старото му име е Голяма Франга-Надежда. Преди години Каменар доби лошата слава като едно от гнездата, където се извършва продажба на новородени според информация от Националната комисия за борба с трафика на хора. Първата осъдена за това, че продаде бебето си в Гърция, за да изплати заем на роднина, беше Пенка от Каменар, отскоро покойница. Нямаме вече такива случаи, категоричен е кметът, който се опитва да реши и проблемите с мизерията и безработицата. 100 души са ангажирани в сметопочистващите фирми във Варна. Препитание дават и сервизите, които са отворили в селото. Най-много гурбетчии има в Полша, Великобритания и Австрия, които са заети в строителството, или се занимават с търговия на дрехи. Голямата дъщеря на кмета със съпруга си също от години работи в Полша.

Светослав Райков е на 46 години, има и малка дъщеря, ученичка, както и внуче на 4 години. Когато започва да управлява селото, е бил едва на 25-26 години. Роден е във Варна, но семейството му се мести в Каменар през 1978 г. по време на трета вълна на преселението от квартал „Максуда“. Навремето баща му е бил дълги години общински съветник във Варна и училищен възпитател.

„Заменям кралство за кон“ разказва своята история във ФБ известният художник Дамян Дамянов, който беше миналата година гост на литературния фестивал „Варна лит“ и влезе в часа на учениците от ОУ „Добри Войников“. „Село Каменар, Варненско. Сигурно не сте ходили в това село. Твърде вероятно е да не сте и чували за него. Обрасло е в дива зеленина, повечето от къщите са сглобени сякаш от различни други къщи, а някъде далеч едва се вижда морският хоризонт... Децата са ромчета, тичат наоколо по напукания като Колорадска пустиня училищен двор, ритат топка, някои полуголи, жестока жега е, други са с униформи - фланелки с надпис Messi...“ Художникът и децата рисуват на дъската кон по тяхно желание- с принц, принцеса, замък... като в приказка, неизживяна досега за тях, а и за него.

Избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи