За период от 10 години: Големите къщи в София с рекорден ръст от 90%

За 10 години жилищата в столицата са нараснали със 76,7 хил., или с 14,3% и достигат до 611 хил.

Бургас е на второ място по активно строителство на жилища

3,97 млн. са домовете в страната

Големите къщи и апартаменти в София с шест и повече стаи нараснаха с близо 90% през последните 10 години и достигнаха 10,8 хил., показват данни на Националния статистически институт. По отношение на ръста на най-големите жилища столицата отстъпва само на Ямбол, където за 10-годишния период те са се удвоили и вече са 4363 броя.

За последните 10 години общият брой на жилищата в страната нараства с 4,8% и достига 3,97 млн. Но има огромна разлика между градовете и селата. Жилищата в градовете се увеличават с 9,4% до 2,64 млн., докато в селата намаляват с 3,2% и достигат 1,33 млн. Причината за това е, че много хора се местят от по-малки, към по-големи населени места. В резултат в големите градове търсенето на жилища нараства, докато някои селски същи опустяват.

Най-активно е строителството в София. За 10 години жилищата в столицата са нараснали със 76,7 хил., или с 14,3% до 611 хил. Това е близо два пъти повече отколкото са апартаментите и къщите в областите Пловдив (326 хил.), Бургас (292 хил.) и Варна (263 хил.). Бургас обаче се развива изключително бързо и е само на крачка след София по активно строителство. За 10 години жилищата в област Бургас са нараснали с близо 73 хил. броя, или с 33,3%. В резултат Бургас вече изпреварва Варна по отношение на общия брой на жилищата. В област Варна къщите и апартаментите се увеличават с по-малко от половината от тези в Бургас - с 32 хил., или с 14%. Като в градовете в област Варна жилищата нарастват с 19%, а в селата намаляват с близо 3%.
На четвърто място по активно строителство се нарежда област Пловдив, където жилищата нарастват с над 19 хил., или с 6,2% за 10 години. Челната петица се допълва от област Благоевград, където къщите и апартаментите се увеличават с 8,1 хил., или с 6,1% и достигат 140 хил.

В градовете на редица други области също има стабилен ръст на жилищата, като например в Кърджали (+11%), Стара Загора (+7,6%), Добрич (+5,3%), Велико Търново (+4%), Хасково (+3,9%), Смолян (+3,3%), Русе (+1,8%) и Видин (+1,2%). Но в повечето случаи в селата в тези обрасти има сериозно намаление на обитаемите къщи и в резултат общият брой на жилищата в областта е с малък ръст или дори със спад. Най-голямо е намалението на броя на жилищата в селата от областите Видин (-8,7%), Монтана (-8,6%), Ямбол (-8,2%), Хасково (-7,5%), Шумен (-7,3%), Враца (-6,5%), Разград (-6,2%) и Силистра (-6%).

Докато в южната част на страната и край морето общият брой на жилищата се увеличава, в Северозападния и в Северния централен район на страната има спад. В Северозападния район намалението на жилищата в градовете е с 1%, а в селата с 5,6%. Докато в Северния централен район има спад само в селата - с 4%, докато в градовете има малък ръст от 1,2%. В останалата част от страната обаче строят много нови домове. Причината за това е, че повечето инвестиции са насочени в София, Южна България и край морето, което кара много хора да се преместват към тези райони, и в резултат нараства търсенето на имоти.

През последните години се възражда и интересът към селските къщи. Много хора с финансови възможности освен градския дом искат да имат и къща, където да бъдат на спокойствие със семейството си. За последните 10 години общият брой на къщите и апартаментите с шест и повече стаи е нараснал с 51 хил., или с 41%. Големите къщи в селата са се увеличили с 32%, или с 24 хил. Но в градовете увеличението на големите жилища е още по-голямо - с 56%, или с близо 27 хил. Явно много от тези просторни жилища не са къщи, а апартаменти.

Тристайните са най-много

Площта се увеличи с 25%

Едностайните намаляват

Общата полезна площ на жилищата в страната нарасна с 25% за последните 10 години и достигна 196 млн. кв. м, показват данните на НСИ. Увеличението на площта е много по-голямо от общия ръст на броя на жилищата. Явно хората търсят все по-големи апартаменти, където да се чувстват комфортно. Това се потвърждава от факта, че броят на едностайните жилища намалява за 10-годишния период с 19% и достига 356 хил.

В същото време броят на по-големите жилища нараства - с 2,8% за 2-стайните, 9,1% за 3-стайните, 10,5% за 4-стайните, 6,2% за 5-стайните и 41,4% за тези с шест и повече стаи.

В София общата полезна площ на наличните жилища за последните 10 години се увеличава с близо 30% и достига 42,4 млн. кв. м. Това представлява ръст на полезната площ на жилищата в столицата с 9,6 млн. кв. м.
На второ място по площ на наличните апартаменти и къщи е област Пловдив със 17,5 млн. кв. м. На следващите места с много близки резултати са областите Бургас (15,72 млн. кв. м) и Варна (15,69 млн. кв. м). Челната петица се допълва от област Стара Загора с 8,3 млн. кв. м обща полезната площ на наличните жилища.

В област Бургас, която е на второ място след столицата по активно строителство, за период от 10 години полезната площ на жилищата е нараснала с 5,5 млн. кв. м, или с над 55%. Област Варна е на трето място с увеличение на площта на домовете с близо 3,9 млн. кв. м, или с 33%. Четвъртата позиция е за Пловдив с 3,7 млн. кв. м допълнителна жилищна площ за 10 години и ръст от 27%. Челната петица се допълва от Благоевград с увеличение на полезната площ на къщите и апартаментите с 1,67 млн. кв. м.

Площта на наличните домове нараства с над 1 млн. кв. м за последните 10 години и в областите Стара Загора, Велико Търново, Хасково и Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти