Николина Ангелкова откри българския щанд на изложението FITUR в Мадрид

Арестуваха пласьори, продали дрога на ученик в Лом Помощничката на дилъра ползвала за тайник сутиена си

Двете сестри от Свищов били „лекувани“ от майка си с билки 65-годишната Пенка Стефанова вземала лековете от знахар от Сливен

Глобиха фирма, горила гуми и боклуци в Монтана

Иван Таков: Приемаме мерки срещу мръсния въздух, а в Бюджет 2018 няма заложен 1 лев за изпълнението им

Почина актьорът Стефан Илиев

Три жертви при катастрофа на учебен самолет в Турция

Две мечки заспаха, маймунките се топлят с дърва

Бойко Борисов: Обещавам, че Истанбулската конвенция ще стане факт в България

Дмитрий Песков: Путин е абсолютно здрав, може да сложи мнозина в джоба си

Енрике Иглесиас и Анна Курникова публикуваха снимки с новородените близнаци

Еманюел Макрон ще се срещне с Ангела Меркел в петък

1 млн. лева ще струва референдум за Морската градина във Варна ОбС решава в понеделник за местното допитване

Меркел идва в София в събота

Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание

За понятието “Македония”, “македонски” език и македонска държава

Центърът на Скопие

Тъй като около 2 август и след това ще се развихрят диви дискусии относно „македонския” език, „автономията на Македония”, за която се борили македонските революционери и т.н. – а авторът на тези редове ще бъде по това време на инспекционна обиколка по разкопките на НИМ извън столицата, смятам, че моят професионален и служебен дълг е да дам разяснение на българските журналисти, политици и обикновени хора по тези въпроси. Все пак и за това получавам заплата.

Македонски език

Античен македонски език е гръцкият. Него използват в античната македонска държава и Филип, и Александър Македонски.

През Средните векове жителите на вече географската област Македония говорят и използват българския език. Защото са българи. Македонската „историчарска” наука изпада в безумно противоречие. На иконите на Светите братя Кирил и Методий във всяка македонска църква те държат разгърнат свитък с българската азбука, а надписа над главите им е „български просветители”. Е, в много църкви „български” е замазано с боя или закрито с лейкопласт („Св.Неделя” в Битоля, „Св.Панталеймон” във Велес, „Св.Йоаким Осоговски”).
Съвременният „македонски” език е създаден през октомври-ноември 1944 г. под ръководството на Благой Конев – студент в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, завършил цели три семестъра и поради това обявен в Скопие директно за академик, когато се събира комисия от 12 такива като него учили-недоучили интелектуалци. Блаже Конески (така се преименува Благой Конев) връчва на комисията българската граматика на проф. Любомир Андрейчин (най-добрата и досега) и им казва „Сменяйте букви, сменяйте думи, но сътворения от вас македонски език не трябва да прилича на българския”. Чудовищна грешка: българският език е единственият всред т.нар. славянски езици без падежи и колкото думи и букви да сменяш, той си остава български. Друго щеше да бъде днес, ако Блаже Конески бе влязъл и дал на комисията сръбската граматика на Вук Караджич. Сега „македонците” щяха да говорят език с падежи, но по-близък до сръбския, отколкото до българския. Сменили са две-три букви, елиминирали две-три други, като „ъ” например и дотук. Като виц и то в македонски медии съм чел, че Блаже все бил недоволен и на всяка междинна представена му разработка казвал: „С този език все още ще приличаме на българи”. Измъчен член на комисията предложил: „Друже Блаже, предлагам да се приеме закон – да се отреже лявото ухо на всеки македонец. Тогава напълно ще се различаваме от българите”.

Днес най-отговорните световни лингвистични институти, между които френския и руския, смятат македонския език за идиом (диалект) на българския.

Идеята за самостоятелна македонска държава

Македонските „историчари” и политици натякват често, че „македонските революционери” се борели за автономна Македония, т.е. за независима македонска държава. Вярно ли е това? Вярно е, само че чрез малко съществено уточнение – автономна държава на българското й население. Иначе казано, втора българска държава.

Защо БМОРК – ТМОРО – ВМОРО – ВМРО ще застанат зад тази идея? Та нали са поделение на Българското военно разузнаване.

Защото идеята е българска държавна идея и е вменена на македонските революционери от български политически елит. В София си дават ясна сметка, че Великите сили няма да позволят България да се увеличи със сто хиляди квадратни километра – толкова е тогава организационната територия от Черно море до Албанските планини. За Великите сили това означава нова велика сила в Европа – България ще бъде по територия колкото Великобритания и съвсем малко по-малка от Германия и Италия. Вярно, велика само по територия, а не и по икономика и военни възможности, но Великите сили знаят, че това е преодолимо в рамките на 30-40 години. Затова са против. Със създаването на втора българска държава България се опитва да направи „римейк” на номера с Източна Румелия. Е, този път не става.

Понятието „Македония”

Понятието „Македония” в Античността се отнася до гръцка държава с монархическа форма на управление, разположена изцяло на територията на съвременна Гърция. Самите македонци се смятат за гърци и особено политическия им елит.

През римския период Македония е име на римска провинция. През VI век името изчезва и се появява като име на византийска административна област с територия в днешна Източна (турска) Тракия.
Българите, които владеят тази земя, нямат точно определено име за тази територия. Наричат я: Кутмичевица, Долна Земя, Долна Мизия и др.

Кога се връща името
на картите

Името Македония се връща на европейските карти от европейските хуманисти чак в XVIII-XIX век. Пътешественици, военни, дипломати и разузнавачи твърдят, че в тази географска област живеят преобладаващо българи и малко турци, албанци, цигани, но не и македонци. Етнизирането на понятието „македонец” ще стане чак след 1944 г. Дотогава името „македонец” е означавало просто българин от географската област Македония. Затова българските власти не бягат от понятието „македонец”. Дори военни части получават това прилагателно – Македоно-Одринско опълчение. Пета Македонска армия, 3, 4, 5 македонски полкове и т.н. Обратно – Сърбия гледа да изтрие това понятие поради обвързването му с българската същност. В периода на кралското управление на Македония (1918-1941 г.) името Македония е изтрито от административната карта на Югославия и заменено с Вардарска бановина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Много се надявам онази иначе привлекателна мацка Екатерина Захариева да прочете материала.

 2. Пол Картлидж: Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Пол Картлидж е британски професор по гръцка история и култура в Университета в Кембридж, завеждащ катедрата по гръцка история. Автор е на документални книги за историята на Стария свят.

  „Александър, син на Филип и син на Гърция“

  Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. В книгата си „Александър Македонски“ Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това не може да има никакво съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята. С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!

 3. Проф. Божидар Димитров: В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света-600.000 тома. На гръцки език-не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува! Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония – нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.

  Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея – обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) – елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света – 600 000 тома. На гръцки език – не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония – нещо, което не се бе случвало 65 години.

 4. хеленизмът е средновековна измишльотина,която е имала с цел да изтласка турците от балканите.има доста неясноти относно древната история на балканите.новогърция е постотомански проект на великобритания създаден през 1821 г.има доста доказателства за антигръцките дейности на александър като запалването на древногръцкия полис тива…
  няма смисъл да продължаваме-та нали точно според тези британски историци древна елада не съществува…

  1. И Атина е воювала срещу Спарта. Дали пък атиняни не са били македонци, а? Да ти имам аргументите!

 5. Смешно е как са „създавали” „македонския” език, но и тъжно, защото това отродяване и отричане от родовия корен е късане на жива плът от българския народ, както преди столетия варварите от Османската империя са отродили чрез насилствената ислямизация част от българския народ, внушавайки на следващите поколения на ислямизираните българи, че те не са българи, а турци, щом изповядват исляма. Тези дни прочетох, че в Украйна, преименували Николай Гогол, който е писал на руски език и се е смятал за руснак, на Микола Хохол, което ми напомни за посланика на Украйна у нас, етническия българин Микола Балтаджи (?), който вероятно е Никола Балтаджиев и също е жертва на масовото преименуване, извършвано в Украйна, за да се заличават руския език и руските имена – Владимир става Володимир, Александър – Олександър и т.н. Там по същия начин са създавали украински език, като македонския. Указанието било да се сменя всяка гласна с „и” – така руското „кот” (котарак) щяло да стане „украинска” дума „кит” и т.н. Когато попитали главния езиков „създател”, а как ще е „кит” на „новия украински”, той се разсърдил и излязъл. Киiвски работи.

  1. Не ми се говори по въпроса Украйна-русия…
   Само ще припомня, че самият путков заяви, че Киев е сърцето на русия. Най-малкото е бил Великая (Киевская) Русь (862-, християнство от 988 г.), когато москва (Споменава се за първи път 1147 г. и е с угро-финско население. Великият Киевски княз Юрий Долгорукий й прави през 1156 г. дървена оградка и ров.) е била едно селце във Владимиро-Суздалското княжество, част Киевската Русь. Кой от кого се е отцепил и какъв е произходът на (многото) Русь и до ден днешен се спори.
   А откъде Киев пръв си е взел писмената и книжиците, трябва да е ясно на всеки 🙂

 6. Всички балканских народи си живееха добре при османлията,и от сто години се дьржат гуша за гуша…правят се на “ велики“ а все са на просия пред Брюксел…

 7. Mnogo cigani se zovat bulgari, bulgari se imat za grci, togava kakav e problema bulgarite v Makedonia da se zovat makedonci? Tehno pravo! Daite edno za dusha na horata bre, stiga sichko po nemski ustav ili anglosaxonski zakon / ima i drugi zakoni neli /. Sichko se meni, samo Gospodnoto Slovo e vo Veka! Halleluja! Ako im smeniat uchebnitcite, sichki nie shte zagubim – bogatstvoto / mnogoobrazieto na bulgarskia ezik , folklor i kultura. !

 8. Има нещо дълбоко сбъркано в нашата политика спрямо т.н. държава Македония. Защо непременно се мъчим да им доказваме неща, най- често очевидни, или да спорим за други, които са кристално ясни от към историята. Всеки народ /или индивид/има право да се самоопредели какъв е: т.н. македонци не искат да са българи – няма проблем, ако искат може да са китайци, ако искат индийци, сърби – това си е тяхна работа. Ние може само да се смеем… Но категорично не трябва да се примиряваме с кражбата на история. И тук линията следвана от Бащицата е силно погрешна: ние да се прегърнем, а да оставим на историците да спорят. Т.е. официално България да приеме или поне да си мълчи за малоумията като „македонските братя Кирил и Методи“, „македонски език“,“македонския цар Самуил“ и пр. и пр. но да ги бутаме към Европа и НАТО, т.е. да работим pro bono. И едновременно с това ние започваме да се държим все едно, че от Македония зависи да ни приемат в ЕС или в НАТО, а не обратно. Да се тръшкаме за някакви магистрали и ж.п. линии между София и Скопие, които са неизмеримо по-важни за Македония, отколкото за нас и т.н. Явно от някои посолства е даден нишан да сме меки, за да не позволим по нататъшна изолация ня Македония и съответно руско проникване. И защото гърците са вироглави и няма как да ги кандардисат да отстъпят, провъзгласиха Бащицата за регионален дори геополитически корифей и той с неговата прословута „скромност“ се хвана на въдицата.
  Не знам какво са записали в този велик договор, който чака вече 15 години за подпис, но може да е само от едно изречение: един език, един народ, две държави. Толкова! Ако се дърпат да си направят съюз с любимите им сърби – Сърбия, Метохия, Войводина, Македония. Звучи нелошо…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.