За пръв път от 10 г. в Горна Оряховица извършиха операции в УНГ – отделението

То е единственото във Великотърновска област

За пръв път в отделението Уши нос и гърло в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица, което е единственото във Великотърновска област са извършени с обща анестезия средни и големи по обем и сложност операции на УНГ- заболявания. Интервенциите са дело на началника на отделението в лечебницата д-р Стоян Стоянов и проф. Илия Йовчев, бивш дългогодишен началник катедра и УНГ- клиника в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, чиито възпитаник е Стоянов.

Успешно са направени тъпанчева пластика, интервенции на пациенти с носни проблеми- полипи и изкривена носна преграда, и отстраняване на сливици. "Пациентите, на възраст от 9 до 75 години, са в много добро състояние", увери д-р Стоян Стоянов.

Откакто той е началник на УНГ- отделението в болницата, подобни операции с пациенти от региона се реализираха с негово съдействие в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, като това бе свързано с неудобство за болните- транспорт, отдалеченост от близките и др.

Амбицията на ръководството на МБАЛ и на отделението е те да се извършват в здравното заведение. Лечебно- диагностичната програма трябва да включва и оперативна дейност, като разширява обема си.

Коментари

Задължително поле