За Путин и Солженицин

Крим принадлежи на Русия

Докато се готвим да отбележим 100-годишнината от рождението на автора на „Архипелагът Гулаг“, съпругата му Наталия Солженицин, която е била и негов интелектуален съучастник, даде интервю за френското списание „Фигаро“. Тя припомня, че Александър Солженицин, който през целия си живот се е борил срещу тоталитаризма, е бил също привърженик на силната власт в Русия. Това несъмнено обяснява симпатията на Владимир Путин към него. Ето какво казва тя:

„Путин изпитваше лична симпатия към Солженицин. Бих казала, че му отделяше „вътрешно внимание“. Не знам точно защо. Но знам например, че неговата малка книга „Размишления за Февруарската революция“, публикувана преди десет години във в. „Росийская газета“, е била дадена на Путин. После я видяха на бюрото му, с обяснителни бележки. Това, което ги сближаваше, несъмнено е фактът, че Солженицин като него е привърженик на силната държава...

Бих казала, че сме изправени пред форма на шизофрения. От една страна, публикуват купища книги за Сталин, празнуват рождението и смъртта му, но в същото време не е справедливо да кажем, че властта насърчава това. Но е вярно, че не се противопоставя. На 30 октомври бе издигната нова стена за жертвите на всички политически репресии и Путин дойде на церемонията по откриването. Неговото присъствие беше антисталински жест и беше възприето като такъв. Той произнесе реч, всяка дума от която беше вярна. Противоречието е отражение на схизмата в нашето общество. Путин смята, че като президент на всички руснаци, трябва да приеме това съжителство….

Трябва да разграничим Крим и Донбас. Съжалявам много за това, което се случи в Донбас, руснаците не биваше никога да се намесват. Но що се отнася до Крим, въпреки спорния подход, от гледна точка на международното право, този регион принадлежи на Русия. От моя гледна точка, връщането на Крим признава правото на Историята.

(Със съкращения,

превод „Гласове“)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари