Манди Мур става съпруга на пилот

Мащабна акция срещу наркотрафика се провежда в Северна Македония

Над 100 души са били арестувани по време на протести на „жълтите жилетки“

Община Благоевград представи проект за изграждане на инсталация за предварително третиране и компостираща инсталация за разделно събрани отпадъци

Реджеп Ердоган: Турция е готова за евентуална военна операция в Сирия

Гимназията по туризъм се включи в Европейските дни на наследството Възпитаниците провеждат пешеходни турове „Възраждане“ и „140 години Търновска конституция“

За братя Прошек България става втора родина Емблематични места в София са свързани с безкористната им щедрост

Криско стана баща (СНИМКИ)

Хайтек функции в новите кемпери Mercedes Sprinter става дом на колела

Откриха кафене „Вергилий”

Българин е осъден на 9 г. затвор за интернет измами във Великобритания

Маринела Нинева спечели с рекорд „Витоша моята планина 2019“

Пет признака, че сте срещнали някого от минал живот

ГЕРБ: В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите

Неутрализираха престъпна група за трафик на хора с цел трудова експлоатация

За селското (без)честие на един военен министър

Как министър Ненчев се разпореди с имотите и паметта на един от корифеите на българската земеделска идея Георги Скачков

Освен като „началник“ на сринатото доверие в армията и на безпринципната си кадрова политика, Николай Ненчев ще бъде запомнен като първия български действащ военен министър, сдобил се с две обвинения от прокуратурата за извършени от него престъпления по служба.

Нещо повече, попаднал на този пост по линия на „реформаторската“ нишка в правителството на Борисов, но очевидно без да има нужната експертиза и знания, министърът замени професионалното говорене и решаването на проблемите в Българската армия с напразни обещания, от които не изпълни нито едно.

И досега няма нова техника, вакантните места в армията, вместо да намаляват, се увеличиха, няма я и обещаната от Ненчев нормативна база за развитието на въоръжените ни сили. За сметка на това се оказа, че „наследникът“на заветите на Александър Стамболийски очевидно не си е губил времето,като шеф на земеделска партия с традиции.

Още преди година главният прокурор беше сезиран за поредната афера с участието на Ненчев, а депутатът от БСП Атанас Зафиров дори внесе в парламента питане каква е ролята на учредената от министъра и от шефката на „Търговия и снабдяване“ към МО Росица Русева фондация (носеща името „Селска чест“) в схемата с придобитите чрез нея наследствени имоти на земеделеца Георги Скачков. Действията по този сценарий, замислен и реализиран от тогавашния главен секретар на БЗНС Ненчев, се развиват година преди да бъде избран за министър и изискват кратка предистория.

Георги Скачков е познато име в земеделските среди, работил дълги години като адвокат и е от старите автентични и верни до край членове на БЗНС „Никола Петков“. След 9 септември 1944 г. е подложен на репресии заради убежденията си и е осъден на пет години затвор. На първия демократичен митинг след промените през 1989 г. е сред ораторите редом с Петко Симеонов, Александър Каракачанов и Желю Желев.

През 1996 г. Скачков вече е тежко болен, бори се с диабет и гангрена и почти в несвяст пише саморъчно завещание, според което оставя имотите си във Варна на БЗНС с председател Анастасия Мозер и на бъдеща фондация, която иска да се казва „Селска чест“ в памет на баба му.

Няколко дни след като изразява последната си воля, Скачков умира, завещанието му е обявено от съда, а после случаят потъва в забвение. До 2011 г., когато с решение на Върховния касационен съд за главен секретар на БЗНС е обявен Николай Ненчев на мястото на Анастасия Мозер.

Само няколко месеца след това, през 2012 г., Софийският градски съд регистрира фондация „Селска чест“, като председател е Ненчев, а член на управителния съвет – Росица Русева. За регистрацията Ненчев дарява сумата от 100 лева лични средства. Русева е изключително близка до новия главен секретар, впоследствие е назначена от него на отговорна работа в МО, а злите езици дори говорят, че отношенията между двамата са повече от приятелски.

Интересното обаче се случва през 2013 г. Тогава Николай Ненчев като представител на БЗНС и едновременно с това представляващ фондация „Селска чест“ се сдобива с констативен нотариален акт за собственост, с който нотариус във Варна въз основа на завещанието на Скачков признава партията и фондацията за съсобственици на апетитните имоти на починалия земеделец, намиращи се в местността Траката във Варна и представляващи поземлен имот, две вили и две селскостопански сгради.

Отделно с друг нотариален акт, също по обстоятелствена проверка, „Селска чест“ става собственик на още един имот в регулация с площ от над 900 кв.м. Според юристи реализираната от Ненчев схема е в грубо нарушение на закона, защото към датата на смъртта на Скачков „Селска чест“ изобщо не е съществувала, а учредената впоследствие, след повече от 16 години, фондация не е създадена на база на завещанието на Скачков, а единствено със стоте лева на самия Ненчев. В случая нотариусът очевидно е бил заблуден, за да признае „Селска чест“ за собственик, защото според Закона за юридическите лица с нестопанска цел фондация действително може да бъде учредена при смърт, но с едностранен учредителен акт, с който безвъзмездно се предоставя имущество за постигане на нестопанска цел. Фондацията на Ненчев не е създадена по този ред, което означава, че няма как чисто юридически имотите на Скачков да станат нейна собственост. При положение че починалият земеделец нямал живи наследници, имотите автоматично трябва да се придобият от държавата.

Каква е била истинската цел на бъдещия министър на отбраната и следващ виден „реформатор“ обаче проличава още през октомври същата година, защото именно тогава недвижимите имоти са продадени на физическото лице Снежанка Николова за скромната сума от 70 000 лева. За тези пари жената се сдобива с две еднофамилни вили във Варна, две стопански постройки и земята под тях от близо декар. Заради тази продажба Ненчев заблуждава както БЗНС, така, оказва се, и самия себе си, защото в разрешението, което дават партията и фондацията му, за да се осъществи продажбата, сумата не е 70 000 лева, а 70 000 евро, тоест два пъти по-висока.

По този начин волята на Скачков окончателно е потъпкана, а имотите са продадени на цена, която Ненчев сам е определил. Така де факто бъдещият министър облагодетелства Снежанка Николова за сметка на действителния собственик на имотите – държавата, а дали Ненчев е имал някакъв личен интерес от тази схема, към настоящия момент може само да се предполага.

Безспорно е обаче, че случаят повече подхожда на Остап Бендер, отколкото на главен секретар на политическа партия, и може да бъде описан, ако не в обвинителен акт, то поне в либрето за това как политическата активност може да се превърне в златна възможност, наградена впоследствие с министерско кресло.

Виждалите с очите си завещанието на покойния Скачков споделят, че то е завършвало с тежко проклятие спрямо онзи, който пречи последната му воля да бъде изпълнена и имотите му да послужат в името на земеделската идея. В българската действителност обаче клетвите обикновено застигат не политиците, а обикновените граждани, принудени да живеят на ръба на оцеляването, докато поредната порция политическо говорене служи като трамплин към следващия сценарий за забогатяване.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Нека вожда на Северна корея КИМ ИН ЧЕР докара своето уръдие за екзекуции и заложи на полигона военния ни министър

 2. Срамота е да се споменава името на мижитурката желев в първата тройка оратори на първите митинги…

 3. Нито името на вожда на Северна Корея, нито Оръдие се пишат така.

 4. Голяма гад е тоз Ненчев.Алчен подлец.Само за далавери мисли.Стиснат е толкова много,че не му се сере, за да не излиза нищо от него.В нормалните страни такива крадци, като него ги осъждат за много години.

 5. Голяма гад е тоз Ненчев.Алчен подлец.Само за далавери мисли.Стиснат е толкова много,че не му се сере, за да не излиза нищо от него.В нормалните страни такива крадци, като него ги осъждат за много години.

 6. Вие чак сега ли разбрахте,че николай нанков ненчев е измекяр.Цял живот този паразит е вредил на хората около себе си.В ученическите си години той беше хулиган,който биеше по-слабите от него деца,като им обираше и стотинките.Като ученик в механотехникума в Ямбол пък участваше в банда,която се биеше срещу жителите на Ямбол посред нощите.Той беше от „отбора“ на Кукорево.Целта им беше да бият колкото се може повече невинни хора от града,за да се чувстват така по-добре бабаитите на Кукорево.През 1988година николай участваше в изнасилване заедно със свой приятел,също така мерзавец като него.Баща му успя да го „откупи“и така копелето не лежа въобще в затвора.В зората на демокрацията Николай започна частен бизнес,като разчиташе основно на измами,разбира се.Мой личен познат е работил в един от магазините му и когато на края на месеца е трябвало да се вземе заплатата-николай грубо го е изгонил,без да му даде дори стотинка.Измамите и далаверите на тоя измекяр не спряха.Анастасия мозер му помогна много.Изучи го в САЩ и му даде твърде много.От там нататък ненчев не е спирал с мошеничествата си.Сигурен съм,че съдът ще го оправдае.

  1. че то има ли партиен земеделец – стока?

  2. Тази дебела и пухкава свиня побойник??? За 30 г. в бокса моментално преценявам кой може това! Този е пълен смотаняк! А като човек и интелект е още по зле! Бих го оправил за секунди. Военен министър? СТАВА! За чистач на тоалетните на МО! Типичен кадър на Б.Б..

 7. и този мазен селски пехливанин отново се пъчеше и пърдеше на конгреса на РБ и то в президиума! невероятен боклук излезе този човек и вреди на реформаторите – вижда се с просто око, че не му е мястото там, между някои наистина стойностни хора от РБ. и се питам – как да гласувам за РБ, като с гласа си ще помогна този велик селски хитрец да се промуши отново в парламента. не ми се ще, ама никак даже.

 8. Хубаво , ама чак сега ли станаха ясни тия факти ? Тоя се подвизаваше две и половина години на един от най-отговорните постове в държавата . Боклукът Боко не е ли бил наясно кого е поставил на този пост ?

 9. Този канален плъх е какъвто го описват в статията и под нея форумците, всички непредубедени го видях като политик и министър. Обаче! Борисов и гербаджиите носят още по-голяма отговорност пред държавата, защото го назначиха за министър и го търпяха да върши мръсотии и простотии!

 10. Боклукът Бойко Борисов въобще не познаваше николай ненчев до деня в който съставяше правителството.От американското посолство му заповядаха:„Този е министърът на отбраната ви!“Това е самата истина,дори и да не ви се вярва.После и да искаше бат бойко да го махне-не ставаше!САЩ ще се възроптят незабавно и много силно

 11. Не само този е по препоръка от американците,министърът на вътрешните работи е социолог,да не говорим за лукарски и москов,все не компетентни хора.Пиша имената им с малка буква защото са мазни мошенници които говорят само празни приказки и увеличават банковите си сметки.Тези същества се управляват по лесно от селският дерибей от Банкя.Но няма да имат проблеми,циркът е такъв.Ще е като Бисеров и Доган,виновни няма.Изберете ги пак на 26.03.

 12. „… без да има нужната експертиза и знания…“ Експертиза? Прочетете в тълковния речник какво означава тази дума. Когато човек няма каква мисъл да вложи в думите, влага ново значение. Ако смятате, че директното пренасяне на английски думи в българския език е добра идея, то защо не предложите направо да преминем на английски? Поне ще се избегнат двусмислиците.

 13. Един въпрос виси във въздуха – верно, че около последните 20 г нещата се хмм ръководеха от сащ и някои казват, че продължават и сега, но сащ вече има нов президент и ново ръководство, което поставя над всичко интересите на америка или Родината си:) Ние все още не виждаме тази сащ политика да се отразява на българското ръководство. Не виждаме ръководните органи от рода на празиденти, министерини и пр. държавна администрация да следва примера на американските си колеги.. Те се движат все още по старата предателска система, насочена срещу интересите на Родината им и на сънародниците им. Какво става??? Ние сме перплексирани:) Това е дружеска шега за Венци:) перплекс значи объркани та даже и учудени:) И разбира се чакаме промяна в действията на ръководителите на България. И всички казват за Тръмп, че не е професионален политик, което за нормалния човек трябва да звучи като комплимент и идва да покаже, че неполитиханците са много по-добри ръководители и човеци + патриоти:)

 14. Ако приемем Нечев като шаблон, матрица или кондуктурна планка в тези параметри ще се поместят не по-малко от 90% от Бойковото правителство и 100% от реформаторите.
  Хора с интелект на незавършено гимназиално образование поради увредени генетически отклонения.
  Това Борисов, Бъчварова, Кунева, Москов, Лукарски и т.н. са елита на България. Най-достойните да ни управляват. Няма да са първите нито последните. За нас е важно да свикнем с миризмата и след това няма проблеми, нищо че живота си премина под знака на простащината.

 15. 1 февруари е ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

 16. Народният съд е иницииран и задължителен – от победителите във ВСВ САЩ , Англия и СССР . А осъдените на смърт са активни фашисти с престъпления срещу човечеството – всички до един . Има и несправедливо осъдени , и оправдани . Несправедливо осъдените са осъдени на затвор и по-късно реабилитирани . За всичко това има архиви , празните приказки не минават , освен при неосведомените . За изселените статистиката е горе-долу вярна , обаче да се твърди за хиляди убити – просто е опашата лъжа .

 17. Реабилитирани посмъртно. А времето от девети септември до народния съд без съд и присъда направо с лопатите в тила – за тях даже няма и статистика. За щастие има още свидетели и очевидци на нечовешките им деяния. Нали Големия брат така казва, няма да сме по-назад от него. Това е политика на целия съветски лагер. Има човек има проблем, няма човек няма проблем-любим девиз на другаря Джугашвили.

 18. И нали знаете кой правеше тогава архивите.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.