За 101 път Съюзът на българските писатели връчва Годишни литературни награди за книги, издадени през 2022 г.

На 23 май 2023 г. от 11.00 ч. в галерия „Средец“ на Министерство на културата ще бъдат отличени за тяхното творчество осемнадесет писатели, а трима общественици ще бъдат наградени за тяхната безрезервна подкрепа към съвременната българска литература.

Освен Годишните награди по жанрове (поезия, кратка проза, романистика, хумор и сатира, детска литература, публицистика и есеистика, литературна критика, мемоаристика и документалистика, ще бъдат обявени и носителите на Националните литературни награди „Гео Крънзов“, „Божидар Божилов“ и „Георги Братанов“.

Събитието ще води Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели.

Вход: свободен

Началото на тези награди е поставено от проф. Иван Д. Шишманов още в далечната 1923 г. и присъждането им не е спирало дори през Втората световна война. Никакви политически и социални сътресения не повлияха на тази традиция, която е жива и днес. Всяка година за обзора на книжната продукция през предходната година се получават стотици книги в различните жанрове.

След внимателен прочит и публично обсъждане (което се състоя на 13 май в Културен център „Тракия“ в София) журито определи лауреатите в различните категории и жанрове.

Заповядайте в Галерия „Средец“ на Министерство на културата!

София, бул. „Александър Стамболийски“ №17

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура