За 15 дни вдигнаха на крака жена с COVID-19

Медицинският екип, грижил се за пациентката денонощно.

39-годишна излекувана в Бургас

Жестоко главоболие, режещо гърло и температура я мъчили с дни, още докато работела в Банско, припаднала пред кабинета на джипито

Мечтае за лято на “Арапя”

Излекувана от COVID-19 жена вече си е у дома и мечтае карантината и да мине бързо, за да може да контактува със семейството си и да отбележи рождения си ден. На 29 април М. Т. навършва 39 години, а точно тогава изтича и срокът, в който трябва да е под домашна самоизолация.

Тя е благодарна на екипа на бургаското Инфекциозно отделение, начело с д-р Иван Йотов, старшата сестра и сестрата Руми Манова, както и на всички други медици, които са я успокоявали и са є давали кураж от първия ден на престоя й в болницата.

Пациентката, която се е преборила със заразата, всяка зима работи в заведение в Банско, а през лятото - на морето. Миналия сезон е била на къмпинг “Арапя”, където се надява да си изкарва хляба и тази година. Дай Боже!, моли се М. Т. и разказва за голямото си изпитание.

Била на работното си място в Банско, когато на 11 март, сряда, почувствала, че я втриса. Легнала да се стопли, но неразположението не преминало. Заведението, в което се труди, било на началната станция на лифта, идвали много чужденци туристи, но самата тя рядко излизала навън. От квартирата на работа и обратно. Дори сметките си плащала чрез телефона.

Отишла на лекар още в Банско, но там й казали, че има грип. В края на седмицата - петък, заведението затворило, защото вече влязло в сила извънредното положение и тя се отправила за родното си място, близо до Бургас.

У дома си била в неделя по обед, посрещнали я 65-годишният й баща и 17-годишният й син. Не ги прегръщала, казала им, че не се чувства добре и легнала да поспи. Карала дълго, времето било лошо, и пътят бил напрегнат с голям трафик. Освен това не спала предните нощи, защото се притеснила, че работата й в зимния курорт свършила по-рано и се чудела как ще свърже двата края.

Вече започнало да я боли и гърлото. Събудила се с жестоки болки. Гърлото я “режело”, трудно преглъщала дори и вода. Боляла я и главата, а температурата й вече била над 38 градуса. Отишла при личния си лекар, изписали й нов антибиотик, а направената рентгенова снимка не показала нещо обезпокоително. Гърлото продължило да я боли, а главата също - особено в областта на челото, чак очите й се затваряли от болка.

“Все едно ме режеше като с нож вляво, в гърлото, не усещах никакъв вкус. Температурата ми вече стана 38,8 градуса”, разказва М. Т. Отново отишла на личния си лекар и докато чакала реда си, припаднала. Тогава, с линейка била откарана в Бургас. Там, в Инфекциозното отделение на държавната болница - УМБАЛ, лежала 15 дни и я вдигнали на крака.

 

Голямо изпитание

Няма да мога да позная екипа, който ме спаси

“Изключително съм благодарна на екипа, който се грижеше за мен. Те бяха със защитни облекла, сега да ги видя - трудно ще ги разпозная на улицата. Но ги обикнах от цялото си сърце и им желая късмет, и да са живи и здрави. Пожелавам на всички хора с вируса да преживеем това изпитание. Нека спазваме карантината и самоизолацията, това ще ни помогне. Аз съм зодия Телец. Свикнала съм сама да се справям с трудностите. През цялото време си давах кураж и се молех на Бог. Казвах си, че щом ми е пратено това изпитание, дай Боже да го преодолея”, разказва жената, преборила вируса.

Тя не желае да каже името си, защото след като заболяла чула много обвинения. В същото време казва, че е много стриктна към здравето си и винаги, когато се върне от работата си по курортите, отива на лекар, дори да не чувства неразположение.

Коментари

Задължително поле