Звън на чанове и демонстрации на старинни занаяти предложи музей "Етър" на Гергьовден

Етнографските атракции привлякоха стотици гости от цялата страна

Стотици гости от цялата страна навръх 6 май избраха да посетят атракциите на музей „Етър“ край Габрово. Звън на чанове от ранни зори в празничния ден огласяше района на етнографския музей. Туристите имаха възможност да наблюдават демонстрации на старинни български занаяти. 

В миниатюрната мандра в комплекса етнографка в национална носия сладкодумно разказваше за тънкостите на обработката на мляко. Тя нагледно показваше как се бие масло, демонстрираше ръчно производство на сирене и квасене на кисело мляко. 

Програмата бе съпътствана и от изложба на чанове, хлопки и овчарски геги. Станимир Драголов, който е овцевъд и колекционер на чанове беше подредил на показ над 60 експоната.Той сподели, че звънците са дело на различни майстори, а по-старите той сам реставрира.

Самодейки от различни читалища от Габрово и региона предлагаха гергьовденски специалитети. Кулинарните изделия сръчните домакини приготвили от зелени растения-лапад, магданоз, коприва, див чесън и др. Специално за празника бяха представени обредни гергьовденски хлябове, а мераклии да се научат да месят тесто, имаха шанс на място да приготвят дъхава погача, украсена с характерни за празника символи.

Интерес предизвикваше кръшна дама, която умело въртеше два тежки камъка и мелеше зърно на брашно. Туристите се спираха пред улея с бистра вода, която задвижва древни занаятчийски съоръжения. Вниманието на малки и големи бе привлечено от ателиетата за захарни изделия, за кожарски стоки, за изработка на икони, както и работилниците на изкусни дърворезбари, ножари и тъкачи.  

Посетителите на музей "Етър" можеха да опитат ароматно кафе на пясък и прочутия габровски шоколад – пестил. 

Посетителите бяха от цялата страна и голяма част от тях бяха избрали разходка с двудневен, или тридневен пакет в региона.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони