В Бургас спират водата, заради профилактика

Родната къща на Хитлер става полицейски участък

Разкриха десетокласник, потрошил стадион в Еленско

Екстремни емоции без покрив над главата BMW M8 Competition спринтира за 3,3 секунди от 0 до 100 км/ч и развива 305 км/ч

Стафилококово хранително отравяне е причина за състоянието на децата в Ямболско

Полицаи с дрегер при бойци от СК „Шуменска крепост“ Деца разказаха за невнимателни шофьори

Борислав Цеков за номинацията на Цацаров за шеф на КПКОНПИ: Умната държава пази тези хора и използва техния капацитет

Условни присъди и глоби за четирима от ТЕЛК в Стара Загора, обвинени за подкупи

Явор Нотев: Цацаров не е податлив на натиск, той е подходящата кандидатура за шеф на КПКОНПИ

„Обединени патриоти“ наложиха Валери Симеонов за зам.-председател на НС ДПС напусна залата в знак на протест, "Атака" се възмути от новия пост на "провалилия се вицепремиер"

Ясен Тодоров: Цацаров ще влезе с летящ старт в КПКОНПИ, ако бъде избран от НС

Излизат 101 вечни книги на България

Папа Франциск пристигна на посещение в Тайланд, ще се срещне с краля

Пентагонът: ИДИЛ се е възползвала от турската инвазия в Сирия и от американското изтегляне

Доц. Мангъров за смъртта на 3-годишното дете: Става дума за скоротечно протичане на една инфекция

Зелената империя – тъмната страна на WWF От 20 години швейцарската офшорка е оплетена с политико-икономически лобита в страната ни

Световна зелена империя с многомилиардни приходи – така немският журналист Вилфрид Хуисман описва Световният фонд за дивата природа (WWF). Тази империя е разпростряла структурите си в над 100 държави, включително и в нашата. Оттам идва и солидният гръб на организациите от коалицията “За да остане природа в България”. В това “екологично” обединение WWF e водеща организация. Така “зелените” у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес.

В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди (виж карето).
Днес “За да остане природа в България” е проводник на бизнеса на този международен концерн. Финансирането му включва усвояване на средства по европрогарми – WWF и структурите на “За да остане природа в България” получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. За програмния период за България 2007-2014, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на “зелените” и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини. Той се осъществява чрез създадена мрежа от НПО на базата на роднинско-лобистки връзки.

Примерите

Един от примерите е бавещото се вече 14-та година строителство на лот 3.2 от автомагистрала “Струма”. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова през 2004 г.

Тогава се намесват “зелените”, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията “Капитал” и “Дневник” на Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на “природозащитниците”.

Казусът “Струма” е показателен и за лобизма на “зелените”. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 година държавата се поддава на “зеления” натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а “еколозите” продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медйните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF.

Жертви на “зелени” атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, газопроводът “Южен поток”, изграждането на АЕЦ “Белене”. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

Същевременно още от 2003-2004 г, “зелените” започват да лобират за промяна в Закона за енергетиката, даващи привилегии за изграждането и присъединяването към електропреносната мрежа на фотоволтаични централи – бизнес, с който се занимава Иво Прокпиев. Измененията стават факт и довеждат до непосилно увеличение на цената на тока за бита и бизнеса. В резултат през 2013 година започват масови протести и първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка.

От WWF и “За да остане природа в България” стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди допитванията са тенденциозни и манипулативни и обясняват как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и местните хора се хващат на тази измама.

Мишена на “зелените” е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезли след уличен натиск, организиран от “еколозите”. Заради рестрикциите днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

В същото време решението на правителството от 28 декември, което допуска изграждането на втори лифт в ски зона “Банско” е атакувано вече втори месец с протести, като всеки четвъртък в София се затварят ключови кръстовища в час пик. От WWF разпространяват лъжите на “зелените” на официалния си сайт. На него има и специална секция за дарения уж в защита на Пирин, като всеки може да даде между 5 и 15 лева. Къде отиват тези пари – не е ясно.

Политически интереси

Политическите интереси на WWF и “зелените” личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така както те я виждат. Правят и шествия в “защита на природата”. В тази колаборация участват дясната ДСБ и левите “Да, България” и ПП “Зелените”.

Тези кампании се подкрепят от медийния кръг около Иво Прокпиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, които са част от схемата. Техният интерес е икономико-политически, защото монополните им позиции в областта на газа, енергетиката и лекраствата може да се осъществи само чрез политически проекти.

Именно кръгът “Капитал” стои зад проекта “Да, България”. Начело на формацията е бившият правосъден министър Христо Иванов. На последните парламентарни избори “Да, България” се явява в коалиция с партия “Зелените” и ДЕОС. Въпреки огромния финансов и медиен ресурс, който ползват, резултатите от вота доказват, че българското общество не възприема и няма доверие в тези формации – те не минават и 3%. В листите на тази коалиция са всички водачи на “зелените” – Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов и т.н.

Същите тези хора днес твърдят, че нямат нищо общо с политиката и се представят за обикновени граждани, уж загрижени за правовия ред и природата. Като такива те непрекъснато получават поле за изява в БНР, БиТиВи. Нова телевизия. Никой там не им задава нито един неудобен въпрос за тяхната дейност, произход на парите и политическите им амбиции.

Още един факт говори достатъчно – през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк “Витоша”, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава “за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в България”, тоест за организирането на протести. Оказва се, че той е работил не за държавата и развитието на Витоша, а в полза на зелените неправителствени организации, заради които цели сектори от българската икономика са блокирани, а загубите са за милиарди.

Истината излезе наскоро: Фондът разобличен в немско журналистическо разследване

Едно от най-големите разследвания за дейността на WWF е направено преди няколко години от немския журналист Вилфрид Хуисман. Той е сред най-уважаваните и автори на документално кино в Германия. Носител е на три престижни награди “Грим”, както и на множество международни отличия. Фактите, изнесени от Вилфрид Хуисман разобличават Световния фонд за дивата природа и показват какво седи зад пандата, която е неговата емблема – финансови интереси, лобизъм по целия свят, заграбване на земи, изсичане на гори.

Всичко е публикувано в книгата “PandaLeaks, тъмната страна на WWF”, издадена през 2012 година”. Немецът прави и филм, озаглавен “Мълчанието на пандите” (ВИЖТЕ ГО).

В разследването по безспорен начин е доказано, че в името на “защитата на околната среда” WWF участва в прогонването от родните им места на коренни жители по цял свят. WWF – прославената световна марка, защитаваща природата, е инструмент за “изпиране” на екологичните престъпления на корпорации, които в момента унищожават последните оцелели дъждовни гори и естествени местообитания на Земята и взема пари от тях.

Прославената “екоорганизация” следва бизнес модел, който всъщност нанася на природата повече щети, отколкото се грижи за нея. WWF и до днес не отрича фактите, събрани и показани от уважавания журналист и кинодокументалист.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. А КОЙ допуска това да се случва…?

    1. Чрез Третата министерска конференция ,,Околна среда за Европа“, проведена в София през 1995 г. по време на правителството на Жан Виденов (БСП); консултанти за околна среда в правителството на Иван Костов; определили зона Натура в кабинета на Джевдет Чакъров (ДПС) в правителството на Сергей Станишев (БСП) – Тройната коалиция; при познати, като ,,природозащитници“ от правителството на Борисов1 и свалили същото правителство с измислени ,,природозащитни“ искания. Много правителства изхранваха малките ненаситни змиичета. Днес те вече се вплетоха и се превърнаха в един огромен хищен зелен октопод.

  2. Е кво да си отдъхнем, че не се вихрят само при нас ли? Е, не благодаря! Тези практики трябва да се спрат генерално!

  3. Който не вярва на статията,може да си купи книгата на Вилфрид Хуисман от Амазон на стойнос 24.99 $

  4. Грозна история. Ясно е вече напълно как нашите зелени ги командват едни престъпници и че са родоотстъпници.

  5. Рано или късно всяка лъжа лъсва. Беше ясно, че няма как на WWF да им е чиста работата и, че по-скоро са инструмент на някого, за прокарване на определени интереси. Хубаво е, че медии като Труд ни показват истината и помагат да има по-малко измамени и излъгани хора.

  6. Пак ни взимат за мезе. Не им вярвайте на WWF те са платени.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.