Зелената империя – тъмната страна на WWF

От 20 години швейцарската офшорка е оплетена с политико-икономически лобита в страната ни

Световна зелена империя с многомилиардни приходи – така немският журналист Вилфрид Хуисман описва Световният фонд за дивата природа (WWF). Тази империя е разпростряла структурите си в над 100 държави, включително и в нашата. Оттам идва и солидният гръб на организациите от коалицията “За да остане природа в България”. В това “екологично” обединение WWF e водеща организация. Така “зелените” у нас имат ресурса да провеждат международни кампании срещу българската държава, общини и бизнес.

В световен план WWF отдавна е разобличена като организация, която използва природозащитни каузи, за да изкарва милиарди (виж карето).

Днес “За да остане природа в България” е проводник на бизнеса на този международен концерн. Финансирането му включва усвояване на средства по европрогарми - WWF и структурите на “За да остане природа в България” получават милиони от еврофондове в областта на биоразнообразието. За програмния период за България 2007-2014, те са имали достъп до 215 милиона евро (около 400 милиона лева).

Друга характерна черта на “зелените” и WWF e натискът върху инвеститори и компании, държава и общини. Той се осъществява чрез създадена мрежа от НПО на базата на роднинско-лобистки връзки.

Примерите

Един от примерите е бавещото се вече 14-та година строителство на лот 3.2 от автомагистрала “Струма”. Отсечката, минаваща през Кресненското дефиле, трябваше да е готова през 2004 г.

Тогава се намесват “зелените”, които по всякакъв начин саботират проекта – доноси до Брюксел, обжалвания пред българските съдилища, медийни кампании в изданията “Капитал” и “Дневник” на Иво Прокопиев, които прокарват манипулациите на “природозащитниците”.

Казусът “Струма” е показателен и за лобизма на “зелените”. През годините те настояват за мегатунел през дефилето, дълъг над 15 км. През 2013 година държавата се поддава на “зеления” натиск и избира за изготвяне на идейния проект на тунела (на стойност близо 3 милиона лева) швейцарския консорциум “Виа план – Амберг”. Именно Швейцария е страната, в която е регистриран WWF. По-късно договорът е развален, а “еколозите” продължават очернящата си кампания с доноси до Постоянния комитет на Бернската конвенция, който следи за спазването на европейското екологично законодателство. Кампанията включва и медйните атаки срещу българската държава у нас и по света – всичко с подкрепата на WWF.

Жертви на “зелени” атаки са и строежът на завода за преработването на отпадъците на София, изграждането на 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй”, газопроводът “Южен поток”, изграждането на АЕЦ “Белене”. Все проекти от огромно икономическо значение за България, свързани и с националната сигурност.

Същевременно още от 2003-2004 г, “зелените” започват да лобират за промяна в Закона за енергетиката, даващи привилегии за изграждането и присъединяването към електропреносната мрежа на фотоволтаични централи – бизнес, с който се занимава Иво Прокпиев. Измененията стават факт и довеждат до непосилно увеличение на цената на тока за бита и бизнеса. В резултат през 2013 година започват масови протести и първият кабинет на Бойко Борисов подава оставка.

От WWF и “За да остане природа в България” стоят и зад организирането на референдумите в Трън и Генерал Тошево, след които са прекратени проучванията за добив на злато и природен газ. Кампаниите преди допитванията са тенденциозни и манипулативни и обясняват как добивът ще доведе до отравяне на земята в двете населени места и местните хора се хващат на тази измама.

Мишена на “зелените” е и развитието на зимния туризъм, което на практика е спряно през 2012 година с промените в Закона за горите, влезли след уличен натиск, организиран от “еколозите”. Заради рестрикциите днес Витоша тъне в разруха и няма изграден един нов лифт на територията на страната.

В същото време решението на правителството от 28 декември, което допуска изграждането на втори лифт в ски зона “Банско” е атакувано вече втори месец с протести, като всеки четвъртък в София се затварят ключови кръстовища в час пик. От WWF разпространяват лъжите на “зелените” на официалния си сайт. На него има и специална секция за дарения уж в защита на Пирин, като всеки може да даде между 5 и 15 лева. Къде отиват тези пари – не е ясно.

Политически интереси

Политическите интереси на WWF и “зелените” личат от това, че еднакви лица и организации протестират един път уж срещу корупцията, после за правосъдна реформа, но така както те я виждат. Правят и шествия в “защита на природата”. В тази колаборация участват дясната ДСБ и левите “Да, България” и ПП “Зелените”.

Тези кампании се подкрепят от медийния кръг около Иво Прокпиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, които са част от схемата. Техният интерес е икономико-политически, защото монополните им позиции в областта на газа, енергетиката и лекраствата може да се осъществи само чрез политически проекти.

Именно кръгът “Капитал” стои зад проекта “Да, България”. Начело на формацията е бившият правосъден министър Христо Иванов. На последните парламентарни избори “Да, България” се явява в коалиция с партия “Зелените” и ДЕОС. Въпреки огромния финансов и медиен ресурс, който ползват, резултатите от вота доказват, че българското общество не възприема и няма доверие в тези формации – те не минават и 3%. В листите на тази коалиция са всички водачи на “зелените” – Тома Белев, Андрей Ковачев, Петко Цветков, Борислав Сандов и т.н.

Същите тези хора днес твърдят, че нямат нищо общо с политиката и се представят за обикновени граждани, уж загрижени за правовия ред и природата. Като такива те непрекъснато получават поле за изява в БНР, БиТиВи. Нова телевизия. Никой там не им задава нито един неудобен въпрос за тяхната дейност, произход на парите и политическите им амбиции.

Още един факт говори достатъчно - през 2012 година, буквално дни, след като Тома Белев вече не е директор на държавния парк “Витоша”, който е оглавявал 13 години, WWF го награждава “за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в България”, тоест за организирането на протести. Оказва се, че той е работил не за държавата и развитието на Витоша, а в полза на зелените неправителствени организации, заради които цели сектори от българската икономика са блокирани, а загубите са за милиарди.

Истината излезе наскоро: Фондът разобличен в немско журналистическо разследване

Едно от най-големите разследвания за дейността на WWF е направено преди няколко години от немския журналист Вилфрид Хуисман. Той е сред най-уважаваните и автори на документално кино в Германия. Носител е на три престижни награди “Грим”, както и на множество международни отличия. Фактите, изнесени от Вилфрид Хуисман разобличават Световния фонд за дивата природа и показват какво седи зад пандата, която е неговата емблема – финансови интереси, лобизъм по целия свят, заграбване на земи, изсичане на гори.

Всичко е публикувано в книгата “PandaLeaks, тъмната страна на WWF”, издадена през 2012 година”. Немецът прави и филм, озаглавен “Мълчанието на пандите” (ВИЖТЕ ГО).

В разследването по безспорен начин е доказано, че в името на “защитата на околната среда” WWF участва в прогонването от родните им места на коренни жители по цял свят. WWF – прославената световна марка, защитаваща природата, е инструмент за “изпиране” на екологичните престъпления на корпорации, които в момента унищожават последните оцелели дъждовни гори и естествени местообитания на Земята и взема пари от тях.

Прославената “екоорганизация” следва бизнес модел, който всъщност нанася на природата повече щети, отколкото се грижи за нея. WWF и до днес не отрича фактите, събрани и показани от уважавания журналист и кинодокументалист.

Коментари

Задължително поле