Зелена светлина за производство на канабис в Гърция, 22 милиона евро са първите две инвестиции

До края на годината се очаква да бъдат дадени още 14 лиценза

Министерството на икономиката и развитието в Гърция даде днес първите два лиценза за отглеждане на канабис за медицински цели в страната.

Още 12 ще бъдат издадени до края на тази година. Първият лиценз бе предоставен на компания "Biomecann" SA за отглеждане на 11 декара канабис в Лариса, а вторият - на " "Bioprocat" SA за отглеждане на 46 декара в Коринт. Общата инвестиция е 22 милиона евро. Гръцки и чуждестранни инвеститори са акционери и в двете компании.

Очаква се "Biomecann SA" да инвестира 9,5 млн. евро на този етап и да създаде 51 работни места.

На 12 милиона евро излиза инвестицията на "Bioprocat" SA, която предвижда да отвори 66 нови работни места.

Първите продукти от медицински канабис се очаква да се появят на пазара след около година и половина и ще бъдат предназначени за износ в чужбина.

"Заявен огромен интерес има от фирми, основно от Канада и Израел, някои от тях потенциални инвеститори", заяви на пресконференция заместник-министърът на икономиката Стергиос Пициорлас.

Четиринайсет нови лиценза се очакват да бъдат дадени до края на годината, което ще доведе до създаване на над 770 работни места, а стойността на инвестициите е около 200 милиона евро.

Припомняме, че гръцкият парламент одобри закона за отглеждане и продажба на медицински продукти, съдържащи канабис през м. март т.г. Проектозаконът не беше подкрепен от водещата опозиционна партия "Нова демокрация" и от крайнодясната "Златна зора", докато Комунистическата партия на Гърция поиска той да бъде оттеглен, а Съюзът на центристите изрази резерви. Обяснявайки решението си да гласува против, "Нова демокрация" заяви, че не е против използването на канабис за медицински цели по принцип, а се противопоставя на проектозакона поради липсата на яснота и лоша подготовка.

Мярката е и част от реформите, които извършва правителството на Алексис Ципрас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа